Rubeľ pokračuje v poklese, jeho kurz oslabil na 65 RUB/USD

NETKY.SK • 13 Január 2015, 10:17 • 2 min
Rubeľ pokračuje v poklese, jeho kurz oslabil na 65 RUB/USD

MOSKVA - Ruský rubeľ pokračuje v prepade. Hlavným dôvodom tlaku na ruskú menu je prudké zlacňovanie ropy. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ruská mena dnes v ranom obchodovaní v Moskve stratila takmer 3 % a obchodovala sa pri kurze okolo 65 RUB/USD.

 

Na kurz rubľa majú negatívny vplyv prudký pokles cien čierneho zlata a západné sankcie voči Moskve v súvislosti s ukrajinskou krízou. Väčšina príjmov do ruskej štátnej kasy totiž pochádza z predaja ropy. Rubeľ bol vlani spoločne s ukrajinskou hrivnou menou, ktorá najviac na svete oslabila.

 

Ruská centrálna banka sa snažila zastaviť pád rubľa prudkým zvýšením úrokových sadzieb a intervenciami na devízovom trhu. Jej devízové rezervy sa vlani z tohto dôvodu prvýkrát od augusta 2009 znížili pod hranicu 400 miliárd USD (338,9 miliardy eur).

 

Očakáva sa, že ruská ekonomika tento rok klesne viac než o 4 %, ak ceny ropy zostanú na terajších úrovniach.

 

Agentúra Fitch Ratings minulý týždeň znížila rating Ruska na najnižšiu investičnú úroveň z dôvodu zhoršenia ekonomických vyhliadok. To znamená, že v prípade ďalšieho zníženia hodnotenia úverovej bonity sa rating krajiny ocitne v špekulatívnom pásme. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies