Rubeľ podľa ruskej centrálnej banky poškodil aj Rosnefť

NETKY.SK • 3 Február 2015, 18:23 • 2 min
Rubeľ podľa ruskej centrálnej banky poškodil aj Rosnefť

MOSKVA - K tlaku na ruskú menu prispelo podľa guvernérky ruskej centrálny banky Elviry Nabiullinovej aj to, že firma Rosnefť v decembri emitovala dlhopisy denominované v rubľoch, ktorých hodnota v prepočte na americkú menu je takmer 10 mld. USD.

slovakia

left justify in out

Trh totiž očakával, že ropná spoločnosť za financie získané predajom dlhopisov nakúpi doláre. Niekoľko dní po emisii dlhopisov Rosnefť povedal, že financie za ich predaj nepoužije na nákup devíz. Firma uviedla, že 11,625 biliónov rubľov (RUB) z predaja dlhopisov je určených na projekty v Rusku.

 

Deň po tomto vyhlásení firmy Rosnefť, čiže 16. decembra, ruská centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o 650 bázických bodov na úroveň 17 %. Odôvodnila to nutnosťou zabrzdiť rastúce riziká v oblasti znehodnocovania rubľa a inflačné riziká. O niekoľko hodín neskôr rubeľ spadol na historické minimum. Rosnefť poprel akúkoľvek súvislosť medzi jeho emisiou dlhopisov a volatilitou rubľa. 

 

Šéfka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina však v rozhovore pre ruské vydanie časopisu Forbes uviedla, že si myslí, že emisia dlhopisov firmy Rosnefť bola netransparentná, nejasná pre trh a bola dodatočným faktorom volatility na trhu. "Nebol to však hlavný faktor... Transakcia zvýšila očakávania, že získané ruble sa dostanú na devízový trh... Tieto obavy boli nepodložené... Ale aj tak existovalo nepochopenie na trhu, čo bolo faktorom, ktorý pôsobil proti rubľu," povedala guvernérka. 

 

V závere septembra minulého roka čisté záväzky firmy Rosnefť boli v sume 45 mld. USD a v tomto roku musí uhradiť celkovo 19,75 mld. USD. Väčšina záväzkov, ktoré bude uhrádzať v tomto roku, je v dolároch. Rosnefť 26. januára na domácom dlhopisovom trhu získal 400 mld. RUB, pričom tiež uviedol, že tieto financie nepoužije na nákup zahraničných mien. Ruská centrálna banka minulý týždeň v piatok neočakávane zredukovala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 200 bázických bodov na úroveň 15 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies