Rubeľ po sviatkoch oslabil takmer o 2 % na 76,1 RUB/USD

NETKY.SK • 11 Január 2016, 15:27 • 2 min
Rubeľ po sviatkoch oslabil takmer o 2 % na 76,1 RUB/USD

MOSKVA - Ruský rubeľ prvý deň po 10-dňovom sviatočnom období výrazne oslabil. Pokles ceny ropy totiž vzbudzuje obavy o ruskú ekonomiku, ktorá je orientovaná na vývoz energií. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kurz rubľa dnes klesol takmer o 2 % na 76,1 RUB/USD. Na moskovskej burze sa dnes obchodovalo prvýkrát od 31. decembra.

 

Cena ropy, ktorá je kľúčovou exportnou komoditou pre Rusko, počas uplynulého týždňa klesla. Dôvodom boli obavy zo spomalenia rastu čínskej ekonomiky. Negatívny vplyv na ruské hospodárstvo majú tiež západné sankcie uvalené v roku 2014 po anexii Krymu.

 

Výrazné zlacnenie čierneho zlata zrejme zníži ruské rezervy a prinúti ruskú vládu skresať výdavky. Severomorská ropa Brent je aktuálne najlacnejšia za 12 rokov a obchoduje sa pod úrovňou 33 USD (30,38 eura) za barel (159 litrov).

 

Moskva vo svojom rozpočte počíta v tomto roku s priemernou cenou ropy na úrovni 50 USD za barel. Minister financií Anton Siluanov v decembri naznačil, že vláda je pripravená na škrty, ak cena čierneho zlata klesne na 30 USD za barel. Denník Vedomosti v decembri s odvolaním sa na návrh ministerstva uviedol, že vláda počíta s 5-% skresaním výdavkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies