Rubeľ oslabol, švajčiarske hotely prišli o ruských hostí

NETKY.SK • 17 Január 2015, 18:55 • 2 min
Rubeľ oslabol, švajčiarske hotely prišli o ruských hostí

ŽENEVA - Švajčiarske hotely zaznamenali vlani výrazný úbytok ruských hostí. Dôvodom bolo strmé oslabenie rubľa. A najnovšie rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky zrušiť limit na kurz franku voči euru, po ktorom nasledovalo prudké posilnenie švajčiarskej meny nielen voči euru, ale aj iným menám, Rusom ešte viac predraží cesty do zahraničia, konštatuje agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Ruská vláda vyzvala obyvateľov, aby namiesto v zahraničí radšej trávili dovolenky doma a podporili tak ruskú ekonomiku, ktorá sa nachádza na pokraji recesie. Môžu za to pokles cien ropy a sankcie Západu proti Rusku, za jeho prístup ku kríze na Ukrajine.

Sergej Kjuregjan, 35-ročný manažér moskovskej energetickej spoločnosti, sa tiež rozhodol, že sa vzdá lyžovačky v Európe a pôjde do Soči.

"Chcem stráviť dovolenku v Rusku,” vyhlásil a dodal, že v minulosti zvykol chodiť na lyžovačku do Švajčiarska, Rakúska a Talianska. No nie je za tým politika, lyžovanie v Soči ho totiž vyjde lacnejšie. A podobne uvažujú aj ďalší Rusi, nielen z tzv. strednej triedy.

Odliv ruských hostí zaznamenalo aj švajčiarske horské mesto St. Moritz, dejisko dvoch zimných olympiád v rokoch 1928 a 1948, obľúbené najmä medzi svetovými boháčmi, vrátane ruských miliardárov.

Kulm Hotel, ktorý počas pravoslávnych Vianoc ponúkal sviatočnú večeru s áriami z opier v podaním známych spevákov, eviduje tento rok o 8 až 10 % menej rezervácií z Ruska ako po iné roky.

Aj neďaleký päťhviezdičkový hotel Carlton, ktorý bol počas prvej svetovej vojny "domovom" gréckej kráľovskej rodiny, priznáva, že "súčasná zimná sezóna priniesla nové výzvy".

Od roku 2005 do roku 2013 sa počet ruských hostí, ktorí trávili zimné prázdniny vo Švajčiarsku, zhruba zdvojnásobil. Ale po turbulentnom minulom roku, keď Rusko anektovalo Krym a Západ následne zaviedol sankcie proti Moskve, hlási Európa úbytok ruských turistov. Švajčiarske hotely zaznamenali v období od mája do októbra 2014 o 10 % menej ruských klientov.

A hoci Rusi tvorili v roku 2013 len desatinu z celkového počtu zahraničných turistov vo Švajčiarsku, patrili do skupiny klientov, ktorí najviac utrácajú za nákupy v miestnych obchodoch a butikoch. Kým ruský turista minul v roku 2013 v priemere 230 frankov (227,09 eura) denne, ostatní zahraniční návštevníci utratili "len" 180 CHF.

Úbytok Rusov však pocítili nielen švajčiarske rezorty, ale napríklad aj francúzska Riviéra počas letnej sezóny, či pohraničné fínske mestá, kam zvykli chodievať za nákupmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies