RTVS zdedila stratu vo výške 43 miliónov eur

NETKY.SK • 11 Január 2011, 12:36 • 2 min
RTVS zdedila stratu vo výške 43 miliónov eur

RTVS zdedila stratu vo výške 43 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zdedila stratu vo výške 43 miliónov eur, pričom Slovenský rozhlas (SRo) sa na nej nijako nepodieľa. Na dnešnej prvej zo série pravidelných tlačových konferencií to povedala dočasná riaditeľka RTVS Miloslava Zemková.
Túto stratu podľa nej RTVS nemôže vlastnými silami vyrovnať a bude musieť žiadať o pomoc Ministerstvo kultúry (MK) SR. Navyše v najbližšej dobe hrozí STV exekúcia takmer šesť miliónov eur v dôsledku sporu so štúdiom Omega Plus. Hoci tieto čiastky nemôže RTVS uhradiť z vlastných zdrojov, snaží sa prostredníctvom rozpočtového provizória a ďalších opatrení ušetriť čo najviac finančných prostriedkov.
Na margo možnosti svojej kandidatúry na post definitívneho riaditeľa RTVS, ktorého bude aktuálne voliť parlament, Zemková poznamenala, že ju nevylučuje. Zároveň ju ale nepotvrdila, pripravuje však projekt transformácie STV a SRo, ktorý chce v prípade, že nebude kandidovať, poskytnúť na komparatívne účely.
Čo sa týka zmluvy STV so spoločnosťou Towercom, z ktorej televízii tiež vyplývajú záväzky, RTVS podľa Zemkovej čaká ešte na stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu SR, ktorý "pravdepodobne vytkne niektoré nezrovnalosti" v zmluve.
Zmluvu s Pragosportom o nákupe vysielacích práv na hokejové majstrovstvá sveta bude RTVS plniť, podľa Zemkovej STV časť prvej splátky vyplatila už v decembri 2010. "Zavkladovaná bola 31. decembra, podpis generálneho riaditeľa Štefana Nižňanského je datovaný na 17. decembra," spresnila dátum podpisu zmluvy Zemková. "Pokúsili sme sa získať súhlas druhej strany na zverejnenie zmluvy a získali sme ho. V priebehu niekoľkých dní ju zverejníme," povedala Zemková. "Mne sa tam zdali málo špecifikované podmienky ohľadom predaja reklamného času," doplnil ju dočasný riaditeľ STV Ľuboš Machaj. Dodal, že považuje za neštandardné, aby odchádzajúci manažment dal na stôl takúto zmluvu, ale RTVS ju plniť musí.
STV podala na rôzne médiá 24 trestných oznámení a sedem občianskych žalôb na spoločnosti Perex a Petit Press. Trestné oznámenie sa stiahnuť nedá, orgány činné v trestnom konaní však podľa Zemkovej väčšinu týchto konaní zamietli. "V niektorých prípadoch ešte konajú," dodala. V prípade trestného oznámenia na herečku Zuzanu Fialovú však RTVS oboznámila orgány činné v trestnom konaní s tým, že nové vedenie sa s dôvodmi podania oznámenia nestotožňuje. "Na Okresnú prokuratúru Bratislava IV sme poslali list," spresnila Zemková. Niektoré občiansko-právne žaloby chce RTVS stiahnuť, najmä ak sú médiá ochotné zverejniť opravu.
Čo sa týka personálnych zmien, Machaj potvrdil dohodu o skončení pracovného pomeru s manažérmi Lukášom Machalom a Jaroslavom Dianiškom a rokovania s programovým riaditeľom Romanom Liptákom o ukončení pracovného pomeru. Doterajší šéf spravodajstva Ján Šmihula prechádza do redakcie zahraničného spravodajstva a v RTVS ostáva.
RTVS nebude tento rok z finančných dôvodov realizovať projekt Eurovízie. "Rokujeme o vrátení vstupného poplatku," povedala Zemková, podľa ktorej náklady na projekt neboli kryté rozpočtom STV.
V dôsledku zmeny právneho postavenia spôsobeného prechodom STV pod hlavičku RTVS boli zrušené štyri plánované verejné obstarávania vo výške 1,6 milióna eur.
Zemková tiež potvrdila rokovania o zmenách v dodatku k zmluve so štátom tak, aby nemohla byť považovaná za neoprávnenú štátnu pomoc a aby väčšina získaných prostriedkov bola spracovaná v STV a nie v externých firmách.
Vzhľadom na možné diskriminačné rozdiely v kolektívnych zmluvách STV a SRo, kde majú pracovníci televízie na rozdiel od rozhlasových, nárok na odmeny vo výške 20 percent platu, budú rozhlasové odbory iniciovať nové kolektívne vyjednávanie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies