RTVS sa musí ospravedlniť Harabinovi a zaplatiť mu 10-tisíc

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 09:54 • 2 min
RTVS sa musí ospravedlniť Harabinovi a zaplatiť mu 10-tisíc

BRATISLAVA – Okresný súd Bratislava IV dnes rozhodol, že RTVS sa má vo svojom vysielaní ospravedlniť Štefanovi Harabinovi za výrok, ktorý ešte v roku 2012 odznel v relácii Reportéri a zaplatiť mu nemajetkovú ujmu vo výške 10.000 eur.

slovakia

left justify in out

Harabin požadoval na súde od RTVS ospravedlnenie a 200.000 eur. Ošetrujúca lekárka nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej na konferencii Sudcovia sudcom v emocionálne napätej situácii spojila smrť sudcov s konaním Harabina. "Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina," uviedla vtedy okrem iného psychiatrička.

 

Zábery z konferencie boli použité pri výrobe relácie RTVS. Harabin pôvodne požadoval 100.000 eur aj od samotnej psychiatričky, s lekárkou však uzavrel mimosúdnu dohodu a peniaze už od nej nežiada.

 

"Súd dospel k záveru, že nemožno vychádzať z doslovného prejavu doktorky, že táto by mala na mysli, že priamo navrhovateľ aktívnym konaním sa pričinil o úmrtie týchto osôb," uviedla okrem iného sudkyňa pri odôvodňovaní rozsudku.

 

Predmetný výrok však súd vyhodnotil ako obrazné vyjadrenie vyvolávajúce dojem, že navrhovateľ určitým nepriamym konaním na týchto sudcov pôsobil, čo malo vplyv na ich zdravotný stav, došlo k zhoršeniu ich zdravotného stavu a následne k úmrtiu.

 

Úmrtie týchto osôb však podľa súdu a vykonaného dokazovania nemožno hodnotiť ako dôsledok perzekúcie.

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, obe strany sa chcú k rozsudku vyjadriť v zákonnej lehote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies