RTVS predstaví Jánošíka vo všetkých filmových podobách

NETKY.SK • 23 Január 2018, 14:46 • 2 min
RTVS predstaví Jánošíka vo všetkých filmových podobách

BRATISLAVA - V predvečer výročia – stredu 24. januára uvedie Jednotka od 20:30 dve časti veľkolepej historickej fresky Paľa Bielika - Jánošík.

slovakia

left justify in out

Projekt vznikol v rokoch 1962 až 63 v nádherných exteriéroch slovenských hôr s náročnými scénickými stavbami a s účasťou plejády vynikajúcich slovenských hercov. Dvojka o 22:40 odvysiela dokument Slovenské kino: Jánošík-vykrádaný superhrdina. Jeho tvorcovia sa sústredili nielen na jeho rôzne filmové interpretácie, ale aj na širšie súvislosti.

Dvojka vo štvrtok 25. januára, teda v deň 330. výročia jeho narodenia, zaradila do programu o 15:10 dokument o histórii zrodu a význame prvého slovenského hraného nemého filmu Jánošík 21 natočeného v roku 1921. V nej napríklad režisér Ivan Rumanovský hovorí o jeho reštaurovaní v 70-tych rokoch, keď sa jedna z jeho veľmi poškodených a roztrhaných kópií dostala na Slovensko z Ameriky. Jej rekonštrukcia trvala 5 rokov, pričom sa v nej skombinovali časti americkej a slovenskej verzie. Z tej slovenskej sa však podarilo nájsť iba zlomky.

 

Spomínanú rekonštrukciu filmu uvedie RTVS pod rovnomenným názvom Jánošík 21 o 20.10 h na Dvojke. O 21:15 sa diváci môžu tešiť na animovaný film majstra slovenskej animovanej tvorby Viktora Kubala, ktorý približuje jánošíkovskú tradíciu s neodmysliteľným humorom. Zbojník Jurko je prvým slovenským dlhometrážnym animovaným filmom, ktorý bol ocenený na mnohých filmových festivaloch doma i v zahraničí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona