RTL: Maďarská vláda daňou z reklamy útočí na slobodu tlače

NETKY.SK • 12 November 2014, 14:17 • 2 min
RTL: Maďarská vláda daňou z reklamy útočí na slobodu tlače

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda navrhla zvýšiť najvyššiu sadzbu dane z reklamy zo 40 na 50 percent, oznámil dnes v Budapešti zástupca štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva zodpovedný za dane Zoltán Pankucsi. Podľa internetového vydania denníka Népszabadság programový riaditeľ komerčnej televízie RTL Klub Péter Kolosi vyhlásil, že ide o ďalší útok vlády Viktora Orbána na slobodu tlače.

slovakia

left justify in out

Najvyšší kľúč z reklamy bol doposiaľ na základe dosiahnutých príjmov uplatňovaný práve iba v prípade najväčšej komerčnej televízie RTL Klub, ktorá od zavedenia dane z reklamy veľmi ostro kritizuje činnosť maďarskej vlády. 

 

Podľa Kolosiho chce kabinet týmto krokom znemožniť RTL Klub a znamená to aj ďalší útok na slobodu tlače v Maďarsku.

 

Parlament 11. júna schválil v zrýchlenom konaní vládny návrh zákona na zavedenie zdanenia príjmov médií z reklamy. V zmysle prijatej právnej normy mediálne podniky, vydavateľstvá, prevádzkovatelia reklamných nosičov na otvorených priestranstvách a tí, ktorí zverejňujú reklamy na internete, budú musieť platiť daň z príjmov z reklamy, ale aj z nákladov na vlastnú reklamu. 

 

Kľúč zdanenia je závislý od výšky príjmov z reklamy, pričom zaviedli celkom päť sadzieb. Pri príjme do 500 miliónov forintov (1,65 milióna eur) je nulová sadzba. Najvyššia sadzba je pri príjme nad 20 miliárd forintov (66 miliónov eur), pri ktorej muselo médium zaplatiť doposiaľ až 40-percentnú daň. Príjmy nad 20 miliárd forintov ročne dosiahla jedine televízia RTL Klub.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies