R.SULÍK:Ďakujem R.Ficovi, že robí referendu reklamu, dúfam,že to priláka voličov

NETKY.SK • 26 August 2010, 07:29 • 2 min
R.SULÍK:Ďakujem R.Ficovi, že robí referendu reklamu, dúfam,že to priláka voličov

R.SULÍK:Ďakujem R.Ficovi, že robí referendu reklamu, dúfam,že to priláka voličov

slovakia

left justify in out

img

Ďakujem Robertovi Ficovi (Smer-SD) za to, že robí referendu reklamu a dúfam, že aj to pomôže prilákať ďalších voličov. Týmito slovami reagoval dnes na brífingu predseda Národnej rady (NR) SR Richard Sulík (SaS) na výhrady lídra Smeru-SD R. Fica ohľadom pripravovaného referenda, ktorého iniciátorom je práve strana šéfa parlamentu. "Veľmi ma teší, že aj Robert Fico sa osobne ľudového hlasovania zúčastní, to mi povedal priamo on. Dokonca sa ho zúčastní aj pán prezident, v prípade, že sa včas vráti zo zahraničnej cesty," informoval Sulík.
Podľa jeho slov sa v strane venovali aj referendovým komisiám. "Do okrskových komisií sme nominovali viac ako 6000 okrskových zástupcov. Postavili sme ich preto, že práve tam je dôležité dohliadať na hlasovanie," priblížil Sulík, ktorý pripustil, že v súvislosti s okrskovými komisiami možno použil slovo ovplyvniť, no podľa vlastného vyjadrenia to bolo v zmysle "dohliadnuť na to, aby s výsledkami nikto nemanipuloval". "Na rozdiel od strany Smer nebola SaS nikdy podozrievaná z kupovania hlasov našich rómskych spoluobčanov, tak ako napríklad bola podozrievaná strana Smer vo voľbách do VÚC v Prešovskom kraji," podotkol Sulík.
Ten považuje za dojímavé, ako sa Fico stará o to, kto je druhým najvyšším ústavným činiteľom. "Ako dôvod mu v podstate stačí jedno slovo, ktoré vytrhol z kontextu a zaráža ma, ako je možné, že ten istý Robert Fico nepostupoval takýmto zásadným spôsobom vtedy, keď môj predchodca Paška svojvoľne zmenil text už schváleného zákona o sociálnom poistení," poznamenal a dodal, že práve to, keď predseda parlamentu svojvoľne zmení zákon, ktorý už schválili poslanci, považuje za hrubý prešľap.
"Čo sa týka výhrad k môjmu ponímaniu protokolu, tak rád by som pánovi Ficovi pripomenul, že nebol som to ja, kto sa so svojou milenkou v slipoch objímal na viedenskom letisku. Ja som sa tam s ňou necmúľal," pripomenul s tým, že nechápe, ako sa môže dospelý človek "cmúľať" v slipoch na letiskovom parkovisku.
Ako ďalej uviedol, je pravda, že SaS neobsadila obvodné referendové komisie. "Z 50 obvodných komisií sme obsadili len päť. Je to preto, že po skúsenosti z troch predošlých volieb vieme, že tieto komisie nie sú pre celkový výsledok podstatné a tých ľudí, čo by sme dali do obvodných, sme radšej dali do okrskových, lebo tam treba dohliadať na správnosť výsledkov," povedal a priznal, že v prípade obsadenia člena Ústrednej komisie pre referendum došlo k pochybeniu sekretariátu strany. "Nestihli sme bohužiaľ termín," konštatoval predseda NR SR.
V reakcii na obvinenia o tom, že SaS si iniciovaním referenda robila predvolebnú kampaň, Sulík pripustil, že ľudové hlasovanie jeho politickému subjektu pomohlo dostať sa do zákonodarného zboru. "Tým, že sme sa aj vďaka referendu dostali do parlamentu, sme výrazným spôsobom prispeli k tomu, že sa skončilo obdobie rozkrádania," myslí si predseda.
Sedem miliónov eur určených na prípravu referenda je podľa Sulíka len zlomok toho, čo "ukradli" sponzori R. Fica. "Pre Slovensko by bývalo omnoho lacnejšie, keby aj on v čase, keď zakladal stranu, organizoval referendum," reagoval Sulík a zopakoval, že podľa neho je referendum jedinou možnosťou, ako obmedziť imunitu poslancov NR SR. "Napríklad preto, aby nemohli len tak niekoho nechať zbiť, ako to spravil poslanec Kvorka," uzavrel.
Predseda Smeru-SD Robert Fico na dnešnej tlačovej konferencii oznámil, že predseda NR SR Richard Sulík (SaS) bude čeliť odvolávaniu. "Začíname podnikať všetky kroky na zvolanie mimoriadnej schôdze s návrhom na jeho odvolanie. "To, čo predvádza pán Sulík, ohrozuje politický systém, hrubo ponížil demokraciu. Smer-SD nemôže na poste predsedu NR SR rešpektovať človeka, ktorý si svoje pôsobenie v politike pomýlil s nezodpovednou zábavou," vyhlásil Fico, ktorý kritizoval, že SaS nenominovala žiadneho človeka do Ústrednej komisie  pre referendum a tiež, že z 50 obvodných komisií nominovala ľudí len do piatich. Rovnako sa predsedovi Smeru-SD nepozdávalo Sulíkovo vyjadrenie, že okrskoví zástupcovia sú dôležití, pretože vedia ovplyvniť sčítanie hlasov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies