R.SULÍK: NR SR urobí všetko pre to, aby voľba GP bola skutočne tajná

NETKY.SK • 12 Máj 2011, 07:15 • 2 min
R.SULÍK: NR SR urobí všetko pre to, aby voľba GP bola skutočne tajná

R.SULÍK: NR SR urobí všetko pre to, aby voľba GP bola skutočne tajná

slovakia

left justify in out

img

Národná rada SR urobí všetko pre to, aby voľba generálneho prokurátora bola skutočne tajná. Vyhlásil to dnes po stretnutí koaličných poslaneckých klubov predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).  
      Ako spomenul, mechanizmus voľby, ktorá sa bude konať v utorok 17. mája, je stanovený vo volebnom poriadku. "Urobíme ešte nejaké dodatky, aby skutočne bola zabezpečená tajnosť voľby," povedal dnes Sulík pred novinármi v Bratislave.
      Poznamenal, že napríklad každý hlasovací lístok bude niesť špecifickú pečiatku a jeho podpis, ktorý pri minulej voľbe chýbal.
      Na otázku, či sa budú lístky vkladať do obálok, nevedel ešte presne odpovedať, ale "je to možné". Podľa jeho názoru nie je dobré lístky prehýbať, lebo sčítavací stroj s tým môže mať problémy. Keďže nie všetci poslanci ich prehýbajú, skrutátori veľakrát vidia, ako volili.
      Sulík tiež informoval, že by sa mal znížiť počet hlasovacích plient, čím by sa zabránilo, aby sa skrutátori pozerali hlasujúcim "cez plece" alebo sa chodilo hlasovať po dvojiciach. "Všetky kroky, ktoré spravíme, budú smerovať k tomu, aby voľba bola vykonaná naozaj tajne. Aby všetky štyri možnosti voľby - za, proti, zdržal sa a nevoliť - boli naozaj zrovnoprávnené a utajené," dodal.
      Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dnes opätovne vyzvala koaličných poslancov, aby dodržali jasné pravidlá tajnej voľby. Ani ona, ani predseda NR SR Richard Sulík nemajú informácie o tom, že by sa koaličný kandidát Jozef Čentéš mal pred voľbou vzdať kandidatúry. Radičová na túto tému s ním nehovorila a pokiaľ vie, ani žiadna z koaličných politických strán.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies