R.Sulík dúfa,že sa mu ešte naskytne možnosť byť ministrom financií

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 07:50 • 2 min
R.Sulík dúfa,že sa mu ešte naskytne možnosť byť ministrom financií

R.Sulík dúfa,že sa mu ešte naskytne možnosť byť ministrom financií

slovakia

left justify in out

Nový predseda Národnej rady (NR)SR Richard Sulík (SaS) dúfa, že sa mu ešte neskôr naskytne možnosť byť ministrom financií. Uviedol to v dnešnej relácii TA3 V politike s tým, že možno by sa tak mohlo stať v ďalšom volebnom období.
      Byť ministrom financií je pre Sulíka podľa vlastných slov jeho osobnou ambíciou. "Tešil som sa na túto funkciu, som presvedčený, že by som ju dobre vykonával, ale vždy som vravel, že moja osobná ambícia nie je prvoradá a že prvoradé sú naše programové priority," zdôraznil. Ako však vysvetlil, uvedomil si, že z pozície ministra financií sa nebude môcť ako predseda SaS strane dostatočne venovať. Taktiež chce mať možnosť komunikovať so svojimi poslancami v NR SR. "My v podstate potrebujeme zabezpečiť určitú disciplínu pri hlasovaní. To, aby tam boli a aby sa napĺňalo programové vyhlásenie vlády. Toto je druhý dôvod, prečo som sa rozhodol zostať v parlamente," vysvetlil.
      Poslanec strany SMER-SD Miroslav Číž dnes v diskusii priznal, že expremiér Robert Fico veľký záujem o post podpredsedu parlamentu, ktorým sa v piatok stal, nemal. "Ak je Robert Fico podpredsedom parlamentu, je to výsledok aj nášho tlaku, poslancov aj členov strany," vyjadril sa. "Nepochybne ako náš líder v tejto pozícii môže lepšie napomáhať tomu, aby sme dobre plnili úlohu v parlamente," dodal Číž.
      Podľa Sulíka je dnes bezpredmetné diskutovať o tom, kto dal Ficovi hlas v tajných voľbách, keďže získal až 100 hlasov napriek tomu, že opozícia má v parlamente iba 71 mandátov. Naopak ocenil, že uzatvorené dohody medzi koalíciou a opozíciou boli dodržané. "Možno sa predsa len podarí nejako kultivovanejšie fungovať najbližšie štyri roky. Budem sa o to snažiť," zdôraznil. To, ako sa mu bude pracovať s expremiérom, ukáže podľa Sulíka čas. "Pán Fico bol ešte pred pár dňami bez najmenších pochýb najmocnejší muž v krajine, teraz bude podriadený politickému nováčikovi. Ja osobne by som také niečo neurobil. Myslím, že rozumná opozičná politika sa dá robiť aj z inej pozície," poznamenal.
      V záujme hladkého a kultúrneho prevzatia moci neotvorila opozícia podľa Číža na prvej schôdzi parlamentu problém okolo mechanizmu kreovania výborov. "Poslancov koalície je 79, ale v stálych výboroch majú 83 členov. Odkiaľ sú?" spýtal sa poslanec strany SMER-SD, pričom si odpovedal, že napríklad Magda Vášáryová (SDKÚ-DS) je v dvoch výboroch. "Túto situáciu považujem ja osobne za protiústavnú. Nechceli sme týmto problémom kontaminovať rokovanie parlamentu. Chceli sme, aby hladko prebehla schôdza, ale budeme vážne uvažovať o tom, že v danej veci podáme podanie na Ústavný súd, aby sa tieto veci posúdili raz navždy," uviedol Číž. Predseda NR SR mu v tejto súvislosti oponoval, že pri hlasovaní v parlamente má každý poslanec len jeden hlas a takisto ho má aj v danom výbore, ktorého je členom. Zároveň však ocenil, že na ustanovujúcej schôdzi túto záležitosť opozícia neriešila. "Som rád, že prebehla tak, ako prebehnúť mala," zdôraznil Sulík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies