Rsuko odmietla pochybné závery o zostrelení lietadla nad Ukrajinou, ktoré nemohlo vyšetrovať

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 13:46 • 2 min
Rsuko odmietla pochybné závery o zostrelení lietadla nad Ukrajinou, ktoré nemohlo vyšetrovať

HAAG - Rusko odmietlo tvrdenia Holandska a Austrálie, že je právne zodpovedné za zostrelenie malajzijského civilného lietadla nad východnou Ukrajinou spred štyroch rokov. Medzinárodní vyšetrovatelia dospeli k záveru, že raketu vystrelil systém Buk patriaci ruským ozbrojeným silám.

slovakia

left justify in out

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov však v piatok uviedol, že Rusko sa nesmelo podieľať na vyšetrovaní, preto nemôže veriť jeho výsledkom. Dodal tiež, že k tragédii prispela Ukrajina tým, že neuzavrela svoj vzdušný priestor nad vojnovou zónou.

Ruské ministerstvo obrany v piatok vyhlásilo, že raketa, ktorá let MH17 zostrelila, "viac než pravdepodobne" pochádzala z ukrajinského arzenálu. Fragmenty predložené vyšetrovateľmi naznačujú, že išlo o raketu sovietskej výroby z roku 1986. Ruská armáda však všetky rakety tohto typu údajne zlikvidovala v roku 2011. Ministerstvo tvrdí, že Ukrajina takéto strely zdedila po sovietskej armáde, preto zbraň "viac než pravdepodobne patrila ukrajinským ozbrojeným silám".

Európska únia v piatok Rusko vyzvala, aby uznalo výsledky vyšetrovania medzinárodných expertov. Šéfka zahraničnej diplomacie európskeho bloku Federica Mogheriniová v stanovisku uviedla, že zodpovední zo smrti 298 ľudí sa musia postaviť pred spravodlivosť. Vyšetrovanie podľa jej slov ukázalo, že použitý raketový systém "bezpochyby patril ozbrojeným silám Ruskej federácie". Na Moskvu preto apelovala, aby prijala zodpovednosť a v prípade plne spolupracovala.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies