RSÚC v Nitrianskom kraji dostali 10 nových čistiacich strojov

NETKY.SK • 27 Január 2012, 08:15 • 2 min
RSÚC v Nitrianskom kraji dostali 10 nových čistiacich strojov

RSÚC v Nitrianskom kraji dostali 10 nových čistiacich strojov - Doprava Desať nových čistiacich strojov prispeje k zlepšeniu kvality ovzdušia v Nitrianskom kraji. Mechanizmy boli zakúpené za 3 milióny eur najmä z prostriedkov Európskej únie, ktorá sa na f

slovakia

left justify in out

img

Desať nových čistiacich strojov prispeje k zlepšeniu kvality ovzdušia v Nitrianskom kraji. Mechanizmy boli zakúpené za 3 milióny eur najmä z prostriedkov Európskej únie, ktorá sa na financovaní podieľala 85 percentami. Zvyšných 10 percent financoval štát, kofinancovanie Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) predstavovalo päť percent. "Desať strojov bude rovnomerne rozdelených medzi päť stredísk správy a údržby ciest v kraji. Každé stredisko dostane jeden zametací a jeden univerzálny stroj," konštatoval predseda NSK Milan Belica. 
      Podľa Belicu sa problematika čistenia ciest dlhodobo zanedbávala nielen na Slovensku. "Európska únia preto začala podporovať nákup strojov, ktoré prispejú k znižovaniu prašnosti na cestách a k zvýšeniu kvality ovzdušia. Nás ako kraj to stálo málo peňazí a kvalita tých strojov je vysoká," zhodnotil. Potrebná udržateľnosť projektu je podľa zmluvy päť rokov, životnosť strojov je však oveľa vyššia. Podľa slov riaditeľky Regionálnej správy a údržby ciest Nitra,a.s. Heleny Viršíkovej počas trvania projektu budú stroje slúžiť výlučne na zametanie ciest. "Po piatich rokoch zakúpime korby a jeden zo strojov môžeme využívať na zimnú údržbu ciest. Na univerzálny stroj môžeme zavesiť rôzne špeciálne zariadenia na cestnú údržbu," konštatovala Viršíková. Nové zametače nahradia staršie typy, ktoré majú zhruba 15 rokov. "Mali sme traktorové zametače, klasické s metlou. Tie sa nedali využiť v takom rozsahu ako tieto moderné," tvrdí riaditeľka. 
      Nitrianske stredisko správy a údržby ciest disponuje v súčasnosti zhruba 60 stavebnými strojmi a mechanizmami na údržbu ciest. Ich vekový priemer dosahuje 22 rokov. Podľa Viršíkovej obnova strojového parku ide pomaly, no situácia sa postupne zlepšuje. "Od roku 2005 sme sa stali akciovou spoločnosťou. Nemusíme teda čakať, že nám stroje zakúpi len NSK, aj my si môžeme z vlastných zdrojov zadovážiť potrebnú techniku." 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies