Rozvoj ovocinárstva napriek vhodným klimatickým podmienkam stagnuje

NETKY.SK • 8 Február 2017, 13:01 • 2 min
Rozvoj ovocinárstva napriek vhodným klimatickým podmienkam stagnuje

BRATISLAVA - Na Slovensku sú ideálne klimatické podmienky na pestovanie ovocia, napriek tomu výmery ovocných sadov razantne klesajú. Uviedol to na stredajšom brífingu predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

slovakia

left justify in out

"Kým v minulosti boli výmery ovocných sadov okolo 16 až 19 tisíc hektárov, dnes evidujeme 6,5 tisíca hektárov, pričom z toho produkčných sadov je len 3,5 tisíca hektárov,“ doplnil.

Varga pritom zdôraznil, že posledných dvadsať rokov sa úroda dopestovaného ovocia na Slovensku pohybuje približne na úrovni 50 tisíc ton ročne a rozvoj ovocinárstva, napriek prísľubom zo strany štátu, pestovatelia v praxi nepociťujú. „V rámci Európy máme po Rakúsku a Nemecku tretie najvhodnejšie podmienky na pestovanie ovocia, rodí sa tu chutné ovocie,“ podotkol Varga. Zároveň dodal, že problémom rozvoja ovocinárstva na Slovensku sú aj vysoké vstupné náklady.  Napríklad založenie jedného hektáru ovocného sadu jabloní si podľa Vargu vyžaduje 50 tisíc eur. Výsadbu ovocných stromov predražuje napríklad potreba zabezpečiť dostatočnú závlahu, ochranu proti dažďu, či jarným mrazom.

Zástupca ovocinárov tiež dodal, že Slováci denne skonzumujú 200 gramov ovocia, čo je v rámci celej Európskej únie najmenej. Európsky priemer sa pritom pohybuje na úrovni 450 gramov ovocia za deň na jedného obyvateľa. Situácii v sektore ovocinárstva podľa Vargu nepomáha ani fakt, že podiel slovenského ovocia na pultoch domácich obchodoch je nižší ako 30 %. „Zároveň musíme skonštatovať, že aj keby obchodné reťazce vytvorili priestor a chceli by na pultoch predávať aj 50 percent slovenského ovocia, neviem im ho dodať,“ zhodnotil Varga, podľa ktorého sa na Slovensku vypestuje jedna tretina ovocia a zvyšné dve tretiny sa dovážajú zo zahraničia.

Na nízkych úrodách ovocinárov sa v minulom roku podpísali aj aprílové  mrazy, ktoré pestovateľom spôsobili škody viac ako 16 miliónov eur. Ovocinári mali podľa jeho slov tento rok mimoriadne vysoké náklady na protimrazovú ochranu, keďže museli investovať napríklad do protimrazovej závlahy, fólií na prikrývanie úrody, či do postrekov ovocných stromov. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka spolu s ministerstvom financií na konci minulého roka vyčlenilo pre ovocinárov, ktorých postihli mrazy, podporu vo výške 3,5 milióna eur, avšak podľa Vargu dotácie odškodnili ovocinárov len čiastočne.

Varga napriek negatívnym faktorom zhodnotil, že na Slovensku je veľký priestor na rozvoj ovocinárstva. „Nikto z okolitých štátov nemá takú vysokú základňu biologického materiálu, ako vyrába Slovensko. U nás sa vie dopestovať dva milióny kusov stromov, lenže 95 % odchádza do Európy a stromy sa nevysádzajú doma, čo je veľký hendikep,“ uzavrel Varga a dodal, že slabé vysádzanie stromov spôsobujú aj nedostatočne vysporiadané vlastnícke vzťahy k pôde. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona