Rozvodovosť vo svete sa zdvojnásobila!

NETKY.SK • 7 November 2019, 15:40 • 2 min
Rozvodovosť vo svete sa zdvojnásobila!

Každá žena sníva o dni, kedy si oblečie biele šaty a povie svojmu milovanému áno. Naopak každý muž dúfa, že raz nájde svoju spriaznenú dušu, s ktorou bude môcť zostarnúť. Bohužiaľ, manželstvá nie vždy dopadnú podľa predstáv.

slovakia

left justify in out

Niekto túži po manželskom živote už ako dvadsiatnik, naopak iným predstava manželstva naháňa strach aj po štyridsiatke. Pre mnohých je manželstvo najväčšou výzvou najmä z dôvodu, že k nej nedostali návod. Ak je situácia v manželstve dlhodobo zlá, prichádzajú na rad rozvody. Aké sú však hlavné dôvody, pre ktoré sa ľudia rozvádzajú?

 

img

 

Čo predchádza rozvodom?

 

Odborníci na vzťahy sa pozreli na desať najčastejších dôvodov, pre ktoré sa ľudia rozvádzajú. Do top trojky sa dostala nevera, finančná situácia manželov, resp. jedného z nich a nedostatok komunikácie. Prekvapiť vás môže aj to, že veľké množstvo ľudí sa rozvádza aj v prípade, ak ich partner náhle priberie na váhe. Podľa psychológov však priberanie môže vyvolávať  vo vašom partnerovi pocit, že sa o seba nestaráte, ste lenivý alebo jednoducho už nemáte za potreby ohurovať vášho partnera.

 

10 dôvodov, ktoré predchádzajú rozvodom

 

1. Nevera

2. Finančné problémy

3. Nedostatok komunikácie

4. Neustále hádanie sa

5. Zvýšená váha jedného z partnerov

6. Nerealistické očakávania

7. Nedostatok intímnosti

8. Nerovnosť medzi partnermi

9. Nepripravenosť

10. Zneužívanie

 

Rozvody v minulosti a teraz

 

Socilóg Cheng-Tong Lir Wang a Evan Schofer z univerzity California at Irvine vypracovali štúdiu, kde porovnávali rozvodovosť v 83 krajinách sveta. Analyzovali dáta za obdobie takmer štyroch dekád, a to od roku 1970-2008. Sústreďovali sa na vzdelanie, zamestnanie, príjem a vek, v ktorom sa partneri zosobášili. Zohľadnili aj normy a hodnoty krajín, v ktorých manželia žili.

 

img

 

Výsledky prieskumu hovoria, že rozvodovosť sa za toto obdobie viac než zdvojnásobila. Predtým sa z 1000 manželstiev skončilo 2.6 rozvodom, v súčasnosti je to takmer 5.5. Krajiny, v ktorých je rozvodovosť najvyššia, sú väčšinou ekonomicky prosperujúce krajiny, poskytujúce kvalitné vzdelanie a vo väčšine prípadov sú členom rôznych medzinárodných organizácií. Tak isto krajiny, v ktorých je vyššia miera zamestnanosti žien a nižšia miera katolíkov majú vysokú rozvodovosť.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies