Rozvodnené rieky klesajú, dážď však zdvihne hladinu Vltavy

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 13:51 • 2 min
Rozvodnené rieky klesajú, dážď však zdvihne hladinu Vltavy

PRAHA - Českí meteorológovia dnes očakávajú dážď a následný vzostup hladiny v povodí hornej Vltavy. Na juhočeských riekach Černá, Malše a na hornom toku Lužnice predpokladajú dosiahnutie prvého povodňového stupňa.

slovakia

left justify in out

Na prvý stupeň vystúpila na štyroch miestach aj Berounka a popoludní ho zrejme dosiahne takisto Vltava v Prahe. Hlavné mesto preto uzatvára náplavky v centre. 
     

V okrese Plzeň už rieky klesajú, na treťom stupni povodňovej aktivity nie je žiadna rieka. Meteorológovia zmiernili i výstrahu pred záplavami a zrušili varovanie pred výdatným dažďom v Plzenskom a Juhočeskom kraji.
     

Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24.
     

Pršať by malo počas dneška najmä na východe a juhu Čiech, popoludní sa obloha od severu začne pretrhávať. Vďaka tomu meteorológovia očakávajú vzostup riek v povodí hornej Vltavy.
     

Praha kvôli stúpajúcej Vltave popoludní preventívne uzavrie náplavky - pobrežné plochy v nižšej úrovni než samotné nábrežie.
     

Hladiny riek v okrese Jeseník, ktoré v noci na dnes postihli bleskové záplavy, už klesli a nedosahujú povodňové stupne. Pomoc hasičov tam však stále pokračuje a ľudia sčítavajú napáchané škody. Starostovia postihnutých obcí ich odhadujú na desiatky miliónov českých korún. V niektorých lokalitách sú strhnuté mostíky, narušené kanalizácie a zničené cesty, ale škody sú i v lesoch, voda spôsobila miestami aj zosuvy pôdy. Záplavy postihli v regióne sedem obcí - najviac Mikulovice, kde zatopila okolo sto domácností.
     

V noci na dnes sa na najvyšší povodňový stupeň v okrese Jeseník dostal Černý potok a Vidnávka. V okolí mesta Velká Kraš pri Vidnávke museli v stredu evakuovať 30 detí z tábora, informoval web ČT24.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies