Rozviazanie koncesnej zmluvy na stavbu D1 bude stáť 81 miliónov eur

NETKY.SK • 27 September 2010, 11:20 • 2 min
Rozviazanie koncesnej zmluvy na stavbu D1 bude stáť 81 miliónov eur

Rozviazanie koncesnej zmluvy na stavbu D1 bude stáť 81 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Rozviazanie koncesnej zmluvy s konzorciom Slovenské diaľnice, a.s., bude SR stáť desiatky miliónov eur. "Do vlády predkladám materiál, ktorý ju informuje o ukončení koncesnej zmluvy a požadujem navýšenie rozpočtových prostriedkov na 81 miliónov eur pre vyrovnanie vzťahov spätých s touto zmluvou," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).
      Vláda bude musieť vyplatiť konzorciu takmer 38 miliónov eur za vykonávanie prípravných prác v dvoch fázach. Ďalšie náklady predstavujú 43 miliónov eur. "Ide o náklady na konzerváciu staveniska, náklady na poradcov, technickú asistenciu Národnej diaľničnej spoločnosti, znalecké posudky a majetkové vyrovnanie," vysvetlil minister.
      Figeľ kritizoval bývalú vládu a vedenie rezortu pre rozhodnutie obstarávať tri veľké balíky verejno-súkromného partnerstva (PPP) a nerozdelenie ich na niekoľko malých. V roku 2007 si totiž rezort dopravy dal vypracovať štúdiu realizovateľnosti. "Závery navrhovali postupné obstarávanie diaľničných úsekov. Skutočnosť však bola iná," upozornil.
      Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR sa napriek analýze rozhodlo obstarávať výstavbu ciest v troch balíkoch namiesto navrhovaných šiestich. Iba tretí balík PPP na rýchlostnú cestu R1, ktorý sa ako jediný reálne aj uzavrel, bol v aktuálnom rozsahu odporúčaný aj v štúdii.
      Podľa Figeľa exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) ešte v roku 2006 uviedol, že "diaľnice cez PPP projekty sú o 50 % až 70 % drahšie ako bežné investície od štátu". Napriek tomu sa vláda rozhodla tieto projekty realizovať a v čase hospodárskeho rastu nedokázala vyčleniť dostatok peňazí na stavbu ciest, dodal minister.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies