Rozvedení rodičia by si mohli starostlivosť o dieťa upraviť aj bez súdu

NETKY.SK • 26 Máj 2022, 12:39 • 2 min
Rozvedení rodičia by si mohli starostlivosť o dieťa upraviť aj bez súdu

BRATISLAVA - Rozvedení rodičia by sa mohli na podmienkach starostlivosti o dieťa dohodnúť aj bez toho, aby im ich určil súd. Umožniť to má zavedenie nového inštitútu – spoločná osobná starostlivosť obidvoch rodičov. Vyplýva to z novely Civilného mimosporového poriadku a zmien v zákone o rodine, ktoré vo štvrtok odobrila vláda.

slovakia

left justify in out

„Fundamentálnym základom je tu vo všeobecnosti súhlas oboch rodičov a skutočnosť, že sa vedia bez konfliktov, vzájomne, bez ingerencie súdu o všetkom ohľadne ich dieťaťa dohodnúť," priblížil rezort spravodlivosti. Navrhovanou úpravou sa má zamedziť, aby súd za každých okolností určoval, ktorému rodičovi maloleté dieťa zverí do osobnej starostlivosti, kto ho bude zastupovať a spravovať jeho majetok a ako má rodič prispievať na výživu dieťaťa.

 

img

 

Všetky formy osobnej starostlivosti (osobná starostlivosť jedného z rozvedených rodičov, striedavá osobná starostlivosť, spoločná osobná starostlivosť) si majú byť navzájom rovnocenné. „Na to, ako súd rozhodne, je najpodstatnejšie to, aby bol chránený najlepší záujem dieťaťa v danom konkrétnom prípade," zdôrazňuje predkladateľ návrhu.

 

Ďalším zámerom novely je úprava spôsobu prideľovania vecí v poručenskej agende s cieľom mať jedného poručenského sudcu na všetky konania, ktoré sa týkajú toho istého maloletého dieťaťa alebo jeho súrodencov. „Náhodný výber sudcu bude zachovaný pri prvom výbere, teda v momente, kedy sa práva a povinnosti maloletého dieťaťa stali prvýkrát predmetom úpravy zo strany súdu," spresnilo ministerstvo.

 

img

 

Okrem iného sa navrhuje sudcovi aj povinnosť nariadiť pojednávanie v konaniach o výkon rozhodnutia vo veciach maloletých. „Platná právna úprava, podľa ktorej pojednávanie netreba nariaďovať, môže nabádať sudcu k tzv. rozhodovaniu od stola bez nariadenia pojednávania," argumentuje MS SR.

 

Rezort spravodlivosti navrhuje účinnosť legislatívy od 1. decembra 2022.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona