Rozsudok v procese s A. Simovičom nevyniesli ani dnes

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 17:45 • 2 min
Rozsudok v procese s A. Simovičom nevyniesli ani dnes

BELEHRAD - V procese s niekdajším členom obávaného zemunského klanu Aleksandarom Simovičom, obžalovaným z vraždy korunného svedka Zorana Vukojeviča v kauze atentátu na srbského premiéra Zorana Djindjiča, dnes očakávaný rozsudok nevyniesli.

slovakia

left justify in out

Príslušný belehradský súd nariadil opätovné dokazovacie konanie. Vukojeviča uniesli krátko pred jeho avizovanou výpoveďou v procese s Djindjičovými vrahmi. Jeho spálené telesné pozostatky sa našli o čosi neskôr, v júni 2006, na jednom z predmestí srbskej metropoly.
V súvislosti s týmto prípadom by súd teraz rád vypočul dvoch ďalších členov zemunskej mafie, Luku Bojoviča a Vlada Milisavljeviča, ktorí v súčasnosti čelia žalobe v Španielsku, kde ich zadržali. S ich rýchlym vydaním do vlasti preto nemožno rátať.
Španielska polícia zadržala 9. februára 2012 vo Valencii štvoricu Srbov. Jeden z nich Siniša Petrič mal v máji 1999 veliť pri likvidácii približne 95 kosovských Albáncov vo väzení Dubrava na západe Kosova.
Petriča, ktorý si v roku 1999 odpykával 15-ročný trest, premiestnili v čase začiatku leteckých úderov NATO na bývalú Juhosláviu spoločne s 11 ďalšími osobami odsúdenými za hrdelné zločiny do väznice Dubrava, v ktorej sa v tom čase nachádzalo okolo tisíc odsúdených, z toho 90 percent bolo kosovských Albáncov. Mnohí z nich boli uväznení z politických dôvodov. Podľa poznatkov srbských vyšetrovateľov dostala skupina srbských kriminálnikov strelné zbrane, ako aj mínomety, aby uväznených kosovských Albáncov povraždila. Ich smrť pripísali vtedajšie úrady v Belehrade ozbrojeným silám Severoatlantickej aliancie, ktoré skutočne v máji 1999 bombardovali i väznicu. Pri tomto útoku prišli o život tri osoby.
Petriča prepustili z väzenia po masakre kosovských Albáncov príslušníci osobitného útvaru srbskej polície pod velením Milorada "Legiju" Ulemeka - neskoršieho organizátora vražedného atentátu na srbského premiéra Zorana Djindjiča.
O udalostiach vo väznici Dubrava sa verejnosť dozvedela viac po tom, ako mimovládna organizácia Fond pre humanitárne právo podala v súvislosti s nimi v máji 2010 trestné oznámenie na 34 ľudí, vrátane niekdajšieho ministra spravodlivosti Slobodana Jankoviča.
Spoločne s Petričom zadržala však španielska polícia aj Vlada Milisavljeviča, niekdajšieho príslušníka tzv. zemunského klanu, ktorého odsúdili v neprítomnosti na 35 rokov väzenia za podiel na Djindjičovej vražde a v inom procese so zemunskou mafiou na 40 rokov nepodmienečne. Ďalším zadržaným bol súčasný šéf tohto mafiánskeho zoskupenia Luka Bojovič, jeden z priateľov Željka Ražnatoviča-Arkana, bývalého veliteľa srbskej polovojenskej jednotky Tigri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona