Rozsudok v prípade exšéfa Matice slovenskej možno padne už v piatok

NETKY.SK • 6 December 2016, 13:26 • 2 min
Rozsudok v prípade exšéfa Matice slovenskej možno padne už v piatok

BRATISLAVA – Výpoveďou jedného svedka, čítaním výpovedí svedkov a listinných dôkazov pokračoval dnes na Okresnom súde Bratislava III proces s bývalým šéfom Matice slovenskej (MS) Jozefom M. Súd odročil pojednávanie na piatok 9. decembra tohto roka, pričom nie je vylúčený rozsudok.

slovakia

left justify in out

Ako svedok sa dnes pred súd postavil bývalý tajomník a podpredseda MS. Obžalovaného Jozefa M. chválil. "Bol to človek pracovitý, z môjho pohľadu zodpovedný, ktorý nepoznal, pokiaľ išlo o pracovné povinnosti, čas osobného voľna," povedal.

 

Bývalý predseda mal podľa jeho názoru záujem hmotne zabezpečiť MS. "Peniaze na chod Matice prichádzali až v apríli, máji bežného roka, aby bol možný chod inštitúcie, požičiavala nám finančné prostriedky Neografia a my sme ich potom vracali späť," doplnil.

 

Čo sa týka podanej obžaloby, podľa jeho slov sa v MS rozhodovalo kolektívne. "Neviem si predstaviť, pokiaľ ide o prečítaný skutok, ako sa to mohlo stať v tomto mechanizme kolektívneho rozhodovania. To by musel byť jednoznačne nejaký kriminálny čin," uviedol svedok.

 

Samotnú zmluvu, ktorá sa v obžalobe spomína, si však už nepamätal. "Financie boli síce najfrekventovanejšia téma našich zasadnutí, ale ja som sa venoval svojim oblastiam," dodal. Obžalovaný Jozef M. uviedol, že má dobrý pocit z toho, že svedkovia podľa jeho názoru svedčili v prospech pravdy. "Tak, myslím si, že aj v prospech mojej osoby," skonštatoval.

 

Prokurátor ho obžaloval z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ako predseda verejnoprávnej inštitúcie mal 19. decembra 2007 podpísať zmluvu o prevzatí dlhu Matičného fondu, ktorou MS zaviazal na jeho splatenie. Podľa obžaloby tým spôsobil škodu 202.393,55 eura (6.097.308,20 Sk). V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému desať- až 15-ročné väzenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona