Rozsudok v prípade exministra Lászlóa Sz. má padnúť budúci týždeň

NETKY.SK • 25 November 2016, 13:00 • 2 min
Rozsudok v prípade exministra Lászlóa Sz. má padnúť budúci týždeň

BRATISLAVA – Na Okresnom súde (OS) Bratislava III dnes pokračuje hlavné pojednávanie v prípade bývalého ministra školstva Lászlóa Sz. v kauze štátnej dotácie pre obec Zemianska Olča.

slovakia

left justify in out

Na súde dnes čítali listinné dôkazy, podľa vyjadrenia sudkyne sú ešte naplánované záverečné reči. Rozsudok plánuje podľa jej slov vyhlásiť budúci týždeň vo štvrtok (1.12.).

Bývalý minister školstva je obžalovaný zo zločinu subvenčného podvodu, ktorého sa mal dopustiť pri výkone funkcie v roku 2006.

 

V prepočte 116.178 eur z rezortného rozpočtu určených na riešenie havarijného stavu školskej telocvične malo smerovať v rozpore s predpismi do prestavby sály súkromnej spoločnosti. Politikovi, ktorý to mal umožniť, hrozí päť- až 12-ročné väzenie.

 

Exminister sa podľa prokurátorky dohodol s vtedajším starostom obce, prijal od neho v marci 2006 poštou žiadosť o dotáciu, nedal ju zaevidovať do elektronického systému ministerstva a rozhodol o pridelení dotácie, aj keď vedel, že obec nespĺňa podmienky.

 

V popoludňajších hodinách odzneli na súde záverečné reči. Podľa prokurátorky bola vina obžalovaného preukázaná napriek skutočnosti, že spáchanie skutku poprel. Okrem iného sa oprela o výpovede svedkov, ktorí podľa nej potvrdili, že žiadosť o dotáciu neprešla riadnym schvaľovacím procesom. Obžalovanému navrhla uložiť trest v zmysle príslušnej trestnej sadzby Trestného zákona.

 

„Nie som si vedomý toho, že by som spáchal nejaký trestný čin, a preto navrhujem, aby som bol oslobodený spod obžaloby,“ zareagoval László Sz. Oslobodiť svojho klienta žiadal taktiež exministrov obhajca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies