Rozsudok v kauze platinové sitká za 2,8 milióna eur vynesú v utorok

NETKY.SK • 19 Január 2018, 16:45 • 2 min
Rozsudok v kauze platinové sitká za 2,8 milióna eur vynesú v utorok

BRATISLAVA 19. januára (SITA) - V utorok vynesie Okresný súd Bratislava I rozsudok pre časť obvinených v kauze pre štát nevýhodného predaja platinových sít z roku 2011 pracovníkmi Správy štátnych hmotných rezerv.

slovakia

left justify in out

Okresný súd v piatok prerušil hlavné pojednávanie v prípade platinových sít do 23. januára, keď vyhlási rozsudkok. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. „Hlavné pojednávanie v tejto veci bolo prerušené do 23. januára 2018 do 14.30 h na vyhlásenie rozsudku," povedal.

 

Rozsudok si majú vypočuť iba dvaja z troch obžalovaných. Jána K. totiž v piatok senát na návrh prokurátora vylúčil na samostatné konanie pre urýchlenie procesu. Ján K. je od decembra práceneschopný, pričom podľa potvrdenia z nemocnice má tento stav trvať minimálne do začiatku marca.

 

V prípade zvyšných dvoch obžalovaných, Jozefa L. a Ondreja B. súd ukončil dokazovanie a pristúpilo sa k záverečným rečiam. Prokurátor vo svojej reči zhrnul hlavné body obžaloby, teda že sitá boli zo zásob štátnych hmotných rezerv v roku 2011 vyradené neoprávnene a potom predané bez ohľadu na ich primeranú cenu a z dokazovania vyplynulo, že skutok sa stal a vina obžalovaných bola preukázaná.

 

Obhajca Jozefa L. označil celú obžalobu za domnienky. "Pochybnosť je vždy na strane obžalovaného," povedal. Samotný Jozef L. označil kauzu za "neoddeliteľnú súčasť celku" svojho pôsobenia v Správe štátnych hmotných rezerv, kde pomohol ušetriť štátu milióny eur. "Žiadny zo svedkov nevyjadril názor, že došlo k vedomému poškodeniu štátu," uviedol v súvislosti z predajom katalyzátorov na výrobu kyseliny dusičnej, teda platinových sít.

 

Podľa obhajcu znalca Ondreja B., ktorý čelí v prípade aj obžalobe za nesprávny znalecký posudok, bol jeho klient už za chybu potrestaný vyškrtnutím zo zoznamu znalcov a finančnou pokutou. Inkriminovaný posudok však podľa advokáta nakoniec nebol použitý pri predaji sít, preto by jeho klient nemal byť v tejto veci stíhaný.

V tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku spáchaného formou spolupáchateľstva bývalý vedúci služobného úradu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Jozef L. a exriaditeľ odboru mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob SŠHR Ján K.

 

Znalec z oblasti strojárstva Ondrej B. je zároveň obžalovaný aj z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu. Jozef L. a Ján K. boli členmi komisie na vyhodnotenie ponúk v elektronickej aukcii, v ktorej sitká predali. Vinu všetci traja obžalovaní odmietajú.

Podľa obžaloby v prípade predaja platinových sitiek obžalovaní nenakladali s majetkom štátu s maximálnou hospodárnosťou. Namiesto toho účelovo pribrali do konania znalca z odboru strojárstvo. Ten podľa výsledkov policajného vyšetrovania stanovil všeobecnú hodnotu platinových sitiek na 81 720 eur. K nízkej hodnote dospel tak, že sa v znaleckom posudku z 29. marca 2011 nezaoberal tým, že sitká sú z drahých kovov, a to s obsahom 90 až 95 percent platiny a päť až desať percent ródia. Pri elektronickej aukcii z júla 2011 tak boli podhodnotené. Slovenská republika zastúpená Správou štátnych hmotných rezerv uzavrela potom kúpnu zmluvu s bratislavskou spoločnosťou v hodnote 667 656 eur. Reálna hodnota platinových sitiek však podľa polície na trhu predstavovala najmenej 2 895 490 eur.

Na predaj platinových sitiek upozornila televízia Markíza. Sitká, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv ponúkala v elektronickej aukcii v júli 2011, obsahovali 92 percent platiny a osem percent ródia. Gram platiny stál v tom čase podľa informácií Markízy 38 eur a gram ródia 43 eur. Cena za gram zliatiny tak bola 38,50 eura. Štát však za gram zliatiny dostal 10,60 eura, čo je asi štvrtina z trhovej ceny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona