Rozsudok NS SR v prípade elektrárne Jalná považuje starosta Trnavej Hory za víťazstvo

NETKY.SK • 21 December 2016, 16:42 • 2 min
Rozsudok NS SR v prípade elektrárne Jalná považuje starosta Trnavej Hory za víťazstvo

TRNAVÁ HORA - Odporcovia Malej vodnej elektrárne (MVE) Jalná sa tešia z víťazstva. Najvyšší súd SR pred pár dňami potvrdil rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici z roku 2014 a zrušil tak rozhodnutie Okresného úradu v Banskej Bystrici o umiestnení stavby MVE Jalná.

slovakia

left justify in out

Žaloba bola podaná OZ Hron pre slobodné rieky a obcou Trnavá Hora. "Najvyšší súd potvrdil, že správne orgány nepostupovali v súlade so zákonom a že ich rozhodnutie je nepreskúmateľné pre nesprávne právne posúdenie. Zistenie skutkového stavu bolo v rozpore s obsahom administratívnych spisov a v konaní bola zistená taká chyba, ktorá mala vplyv na zákonnosť napadnutého rozhodnutia," uvádza sa v stanovisku súdu.

 

Starosta Trnavej Hory Pavel Kravec považuje tento rozsudok za vyhranú bitku. "Tým, že Najvyšší súd potvrdil rozsudok krajského súdu, ktorý zrušil rozhodnutie o umiestnení stavby, tým ešte výstavbu malej vodnej elektrárne nezastavil. Investora aj nás postavil do pozície, ktorá bola pred rokmi, kedy investor o stavbu zažiadal a kedy mala obec rozbehnutý proces schválenia územného plánu," podotkol Kravec s tým, že ten nemá obec dodnes schválený pre súdny spor.

 

MVE Jalná, ktorá má mať tri turbíny a ročne vyrábať priemerne 5590 MWh energie, chce postaviť firma ZUS servis zo Žiaru nad Hronom. Od začiatku zverejnenia zámeru sa obyvatelia obávajú zatápania domov, zdvihnutia hladiny spodných vôd a potenciálnych povodní z ľadových krýh. Rozhodnutie súdu prijali podľa starostu s veľkou úľavou a zadosťučinením, že v tom, čím roky argumentovali, im dali súdy za pravdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona