Rozsudok nad Oscarom Pistoriusom vynesú 6. júla, prokurátor: Ľútosť mu nepomôže

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 19:15 • 2 min
Rozsudok nad Oscarom Pistoriusom vynesú 6. júla, prokurátor: Ľútosť mu nepomôže

PRETÓRIA - Rozsudok nad telesne hendikepovaným atlétom Oscarom Pistoriusom za vraždu priateľky Reevy Steenkampovej zo 14. februára 2013 vynesie súd v Juhoafrickej republike 6. júla. Pre 29-ročného športovca, ktorý je aktuálne v domácej väzbe v dome svojho strýka, žiada prokurátor Gerrie Nel 15 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

V JAR je to najmiernejší možný trest za vraždu, výnimočné okolnosti (slávny športovec, čas strávený vo väzení, zdravotné postihnutie, prvý zločin) však Pistoriusovi môžu zabezpečiť kratšiu sadzbu.

Pistorius si pred súdom dal dole protézy a pokrivkával na častiach dolných končatín, ktoré mu zostali po amputácii. Jeho obhajcovia sa tým snažili ukázať, že je bezbranným mužom, ktorý si zaslúži zhovievavý trest. "Ľútosť nebude v rozsudku hrať žiadnu rolu," komentoval Pistoriusovu snahu prokurátor.

Proces vedie sudkyňa Thokozile Masipová, ktorá pred dvoma rokmi vymerala paralympionikovi trest odňatia slobody na päť rokov, jeho čin vtedy posúdila ako zabitie z nedbanlivosti. Po odslúžení časti trestu ho 19. októbra 2015 prepustili do domáceho väzenia. Najvyšší odvolací súd v JAR začiatkom decembra rozhodol o zmene klasifikácie trestného činu zo zabitia z nedbanlivosti na vraždu. Pistorius sa ešte pokúsil zvrátiť výsledok odvolaním na ústavný súd, ale nepochodil.

Šprintér s amputovanými dolnými končatinami zastrelil Steenkampovú cez zatvorené dvere toalety na Valentína pred troma rokmi. Žaloba tvrdila, že to urobil úmyselne po hádke, športovec zasa, že si partnerku pomýlil s domnelým votrelcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies