Rozsudok nad Carnajevom je prvým neúspechom jeho slávnej obhajkyne

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 08:18 • 2 min
Rozsudok nad Carnajevom je prvým neúspechom jeho slávnej obhajkyne

BOSTON - Trest smrti nad spolupáchateľom atentátu v cieľovej rovinke maratónu v Bostone Džocharom Carnajevom je prvým neúspechom slávnej advokátky Judy Clarkovej, ktorej sa v minulosti podarilo zabrániť vyneseniu rozsudku smrti nad viacerými známymi zločincami.

slovakia

left justify in out

Medzi jej úspešne obhájenými mandantmi je napríklad Eric Rudolph, páchateľ atentátu počas olympijských hier v Atlante z roku 1996, ale aj Unabomber Ted Kaczynski, či Francúz Zacarias Moussaoui spojený s útokmi na USA z 11. septembra 2001.

 

Guvernér amerického štátu Massachusetts Charlie Baker, ktorý je veľkým odporcom trestu smrti, sa v noci nadnes pred novinármi odmietol vyjadriť, či trest smrti nad Carnajevom je správny. Baker uviedol, že porota splnila svoju úlohou a dohodla sa jednomyseľne.

 

Súčasne vyjadril nádej, že vynesenie verdiktu pomôže pozostalým aj zraneným, aby sa cez tragédiu preniesli. Baker je presvedčený, že spomienky na atentát sa oživia pri každom maratóne ulicami Bostonu a potrvá dlho, kým upadnú do zabudnutia.

 

Médiá pripomenuli, že obhajoba počas procesu žiadala prihliadnuť na poľahčujúce okolnosti tvrdiac, že Džochar bol pod vplyvom staršieho brata Tamerlana, ktorý prišiel o život po útoku pri naháňačke s políciou. Prokurátor Steve Mellin však upozorňoval na nápis krvou vo vnútri lode, v ktorej sa Carnajev po útoku na úteku skrýval pred políciou. Carnajev ním vysvetľoval, že útokom v Bostone sa chcel pomstiť za "americké vojny" v Iraku a Afganistane, ako aj za zabíjanie nevinných moslimov. Mellin odmietol robiť rozdiely medzi Džocharom a Tamerlanom, ktorý bol podľa obhajoby strojcom a hlavným vykonávateľom atentátu.

 

Okresný sudca George O'Toole po vynesení rozsudku vyzdvihol prácu poroty, informoval denník The Boston Globe. O'Toole uviedol, že jej členovia by mali byť hrdí na svoju službu v tomto prípade. Denník poznamenal, že kým Carnajev pri čítaní verdiktu neprejavil žiadne emócie, niektorí z členov poroty mali v očiach slzy.

 

Americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová v reakcii vyhlásila, že verdikt nemôže zaceliť rany a vyliečiť dušu tých, ktorí pri atentáte prišli o svojich blízkych alebo boli zranení. Zdôraznila však, že ide "o primeraný trest za taký strašný zločin".

 

Námestník ministerstva spravodlivosti pre bezpečnostné otázky John Carlin uviedol, že Carnajev je neľútostný terorista, pričom sa za svoje činy zodpovedal justičnému systému, ktorý poskytuje náležitý súdny proces aj páchateľom najstrašnejších zločinov.

 

Primátor mesta Boston Marty Walsh zdôraznil, že mesto bude vždy pamätať na tých, ktorí pri atentáte prišli o život alebo boli zranení. Vyhlásil, že Boston je dnes viac ako inokedy mestom nádeje, sily a nezlomnosti, ktoré prekoná akékoľvek prekážky.

 

Súdna porota v piatok vyniesla nad Carnajevom rozsudok smrti za útok na bostonský maratón z roku 2013. Proti rozsudku má právo sa odvolať. Pri atentáte z 15. apríla 2013 zahynuli traja ľudia a 264 utrpelo zranenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona