Rozširovanie eurozóny bude dlhší proces

NETKY.SK • 15 September 2017, 16:33 • 2 min
Rozširovanie eurozóny bude dlhší proces

TALLINN - Rozšírenie eurozóny bude podľa názoru šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema dlhší proces.

slovakia

left justify in out

"Veľa bude závisieť od vývoja budúcich členov eurozóny, od ich pripravenosti vstúpiť do spoločenstva." Dijsselbloem to povedal dnes v Tallinne na stretnutí ministrov financií eurozóny. "Neverím, že tento proces môžeme urýchliť zhora," dodal.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu (13.9.) v prejave o stave EÚ v Európskom parlamente naznačil, že by chcel, aby prakticky všetky jej členské krajiny mali euro. V zmluvách o EÚ sa to predvída, ale na dosiahnutie cieľa nie sú stanovené nijaké lehoty ani donucovacie mechanizmy. Sporné krajiny však musia splniť viaceré ekonomické podmienky.

 

Okrem toho by sa malo podľa Junckera hovoriť aj o vytvorení úradu ministra financií EÚ.

 

"Diskusiu by sme mali začať tým, čo chýba eurozóne – odolnosť, konkurencieschopnosť, solidarita," uviedol Dijsselbloem. O inštitucionálnych zmenách sa môže podľa jeho slov hovoriť až potom. Minister financií EÚ je funkcia, ale predseda EK nepovedal veľa o jej obsahu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies