Rozšírený Panamský prieplav sa dnes otvorí pre lodnú dopravu

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 13:12 • 2 min
Rozšírený Panamský prieplav sa dnes otvorí pre lodnú dopravu

PANAMA CITY - Dnešným dňom sa slávnostne otvorí rozšírený Panamský prieplav.

slovakia

left justify in out

Prvou nákladnou loďou, ktorá ním prepláva, bude Cosco Shipping Panama. Najprv sa dostane do plavebnej komory Aqua Clara, odtiaľ na jazero Gatún a do úžiny Culebra. Popoludní zase do plavebnej komory Cocolí v blízkosti Panama City na tichomorskej strane. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Rozšírenie tejto významnej, asi 80 kilometrov dlhej námornej cesty trvalo deväť rokov a stálo najmenej 5,25 miliardy USD (4,74 miliardy eur). Celkovo na projekte pracovalo zhruba 40.000 ľudí, ktorí odstránili 150 miliónov kubických metrov zeminy, naliali 12 miliónov ton cementu a použili 192.000 ton ocele.

 

Rozšírenie si vyžiadala stavba čoraz väčších nákladných lodí. V budúcnosti môžu kanál využívať kontajnerové lode tzv. postpanamax triedy, ktoré prepravia až 14.000 kontajnerov. Doteraz smeli cez prieplav plávať lode s kapacitou maximálne 4400 kontajnerov. Námorná cesta sa otvára aj pre tankery, vďaka čomu sa ušetria časové aj finančné náklady na prepravu ropných produktov a derivátov.

 

Po rozšírení môže kanál využívať 96 % všetkých lodí, ktoré sa v súčasnosti plavia po svetových moriach. Ročne prepláva cez Panamský prieplav asi 14.000 lodí, čo zodpovedá zhruba 6 % svetového obchodu. Správa prieplavu očakáva zdvojnásobenie ročného objemu nákladov zo súčasných 300 na 600 miliónov ton.

 

Americký Senát schválil dohodu o Panamskom prieplave 23. februára 1903, s výstavbou sa začalo už v nasledujúcom roku. Prieplav sa otvoril 15. augusta 1914 a ako prvý ho preplával parník SS Ancon. Po inštalácii osvetlenia v úžine Culebra a plavebných komorách sa 12. mája 1963 začína 24-hodinová prevádzka prieplavu. USA odovzdali správu kanálu Paname v posledný deň roka 1999.

 

S prieplavom sa spájajú dva zaujímavé rekordy. Najrýchlejšou loďou bol čln na nosných krídlach Pegasus, ktorý cez kanál preplával za 2 hodiny a 41 minút. Najnižší poplatok v histórii zaplatil americký dobrodruh Richard Halliburton, ktorý kanál preplával za desať dní a zaplatil 36 amerických centov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies