Rozšírenie SafeBrowse pre Chrome tajne ťažilo kryptomeny bez súhlasu užívateľov

NETKY.SK • 26 September 2017, 16:06 • 2 min
Rozšírenie SafeBrowse pre Chrome tajne ťažilo kryptomeny bez súhlasu užívateľov

SAN FRANCISCO – Vyzerá to tak, že téma ťaženia kryptomien v rámci prehliadania internetu bude čoraz zaujímavejšia. Existuje niekoľko stránok, ktoré vás na ťažbu kryptomeny Monero dopredu upozornia. Vy sa môžete rozhodnúť, či túto funkciu povolíte alebo zakážete.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minulý týždeň sme vás informovali o stránke The Pirate Bay, ktorá tajne ťažila kryptomenu Monero a využívala na to výpočtový výkon jej používateľov bez ich vedomia. Populárne rozšírenie SafeBrowse pre Google Chrome má však túto funkciu automaticky povolenú.

 

SafeBrowse ťaží Monero bez vášho súhlasu

Mnoho spoločností v súčasnosti prejavuje záujem o koncepciu ťažby kryptomeny Monero prostredníctvom prehliadačov používateľov. Zatiaľ čo tento koncept má veľký zmysel pre spoločnosti a poskytovateľov služieb, každodenný počítačový používateľ to v láske príliš nemá. Je to pochopiteľné, keďže samotní používatelia z toho nemajú žiadny profit napriek tomu, že poskytujú výkon svojho počítača na svoje náklady cudzím spoločnostiam.

 

img

 

Rozšírenie SafeBrowse pre prehliadač Chrome je dokonalým príkladom toho, ako sa táto funkcia môže rýchlo stať veľkým problémom pre používateľov. Vzhľadom na to, že toto rozšírenie používa viac 140.000 používateľov, bolo len otázkou času, kedy si niekto všimne podozrivú aktivitu procesora. V skutočnosti si tento problém rýchlo všimli mnohí používatelia, keď pri používaní tohto rozšírenia vystrelilo využitie procesora na maximum. Odborníci rýchlo zistili, že rozšírenie SafeBrowse ťaží kryptomenu Monero v prospech vývojárov.

Takýto prístup nie je akceptovateľný v žiadnom prípade bez súhlasu používateľa. Zavedenie takejto drastickej zmeny bez upozornenia používateľov, alebo žiadosti o ich súhlas, môže byť katastrofálne pre udržanie dôvery zákazníkov. Pre SafeBrowse je zdá sa už neskoro, keďže internet zaplavili mnohé negatívne recenzie a tento problém sa pre vývojárov stáva nočnou morou.

 

img

 

Odvtedy, čo stránka The Pirate Bay experimentovala s touto funkciou ťažby kryptomien, tento koncept v uplynulých dňoch rýchlo získal veľkú pozornosť. Programátori rozšírenia SafeBrowse vložili Coinhive kód pre JavaScript do svojho zdrojového kódu a aktualizovali svoj nástroj prostredníctvom Google obchodu. To umožnilo vývojárom efektívne využívať počítačové zdroje iných ľudí na ťažbu kryptomien vrátane Monera, Dashu, DarkNetCoinu a niekoľko ďalších.

Každý, kto má toto rozšírenie nainštalované v prehliadači Chrome, by mal byť nanajvýš opatrný. Všetci zo 140.000 užívateľov môžu ťažiť kryptomeny pre vývojárov, čo znamená, že spoločnosť môže na tom zarábať nemalé peniaze. Šokujúcim je najmä fakt, že sa objavuje čoraz viac správ o tajnom ťažení kryptomien, bez súhlasu používateľa a vlastne aj majiteľa počítača.

 

img

 

Nie je to však prvýkrát, čo tím SafeBrowse vyvolal kontroverziu prostredníctvom rozšírenia pre prehliadače Chrome. V novembri 2015 vývojári vložili do programu funkciu na načítanie analytického kódu ako spôsob sledovania používateľov na celom webe. Uvedená funkcia tiež nevyžadovala súhlas používateľa, čo spôsobilo, že mnoho ľudí na túto spoločnosť zanevrelo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies