Rozsiahly požiar v Španielsku zničil už vyše 4000 hektárov lesa

NETKY.SK • 27 Marec 2023, 10:15 • 2 min
Rozsiahly požiar v Španielsku zničil už vyše 4000 hektárov lesa

MADRID - Prvý tohtoročný rozsiahly lesný požiar v Španielsku zničil už viac než 4000 hektárov lesa a 1700 miestnych obyvateľov prinútil opustiť svoje domovy v regiónoch Valencia a Aragónsko, uviedli miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Úrady zároveň vyzvali zvedavcov, ktorí sa požiarom v postihnutých oblastiach prizerajú, aby sa od nich držali čo najďalej, pretože sa vystavujú riziku a narúšajú snahy o uhasenie plameňov.

 

Sezóna lesných požiarov sa v Španielsku tento rok začala skôr, než sa očakávalo. Viac než 500 hasičov s podporou 20 lietadiel a vrtuľníkov bojovalo v nedeľu už štvrtý deň s požiarom v blízkosti dediny Villanueva de Viver vo Valencii. Polícia tam v blízkosti epicentra požiaru spozorovala 14 cyklistov, ktorí sa prizerali vyčíňaniu prírodného živlu, povedala reportérom regionálna ministerka vnútra Gabriela Bravová. "Ešte raz žiadame predovšetkým turistov, aby sa nezapájali do 'požiarnej turistiky', aby sa nepribližovali k oblasti v okolí požiaru," upozornila.

 

img

 

Miestni obyvatelia sa obávajú, že požiar môže mať ničivé následky pre tamojšiu ekonomiku, ktorá je závislá na cestovnom ruchu, cituje Sky News. Šéf regiónu Valencia Ximo Puig upozornil, že tamojší lesný požiar vypukol veľmi skoro, už na začiatku jari a s veľkou intenzitou. Dôsledky klimatickej zmeny sú v tomto smere "nepopierateľné", pričom podobná situácia sa dá očakávať aj v nadchádzajúcich rokoch, varoval.

 

V správe Európskej komisie (EK) z marca sa konštatuje nedostatok zrážok a vyššie teploty počas zimy, ako je obvyklé – preto boli pre južné Španielsko, Francúzsko, Írsko, Britániu, severné Taliansko, Grécko a niektoré časti východnej Európy vydané varovania pred suchom. EK varovala, že nedostatočné zásoby vody môžu ovplyvniť viaceré strategické odvetvia vrátane poľnohospodárstva a výroby elektrickej energie. V Španielsku vlani podľa EK zničilo 493 požiarov rekordných 307.000 hektárov pôdy, pripomína Sky News. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies