Rozsiahly požiar skládky odpadov otvoril diskusiu o spaľovaní odpadov

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 09:11 • 2 min
Rozsiahly požiar skládky odpadov otvoril diskusiu o spaľovaní odpadov

TRNAVA – Rozsiahly požiar skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste v Trnave otvoril diskusiu o budúcnosti nakladania s odpadmi v meste.

slovakia

left justify in out

Primátor Peter Bročka má pochybnosti, či je cestou neustále ukladanie odpadov na skládku. O inom riešení sa doteraz v Trnave neuvažovalo.

„Je absolútne nevyhnutné začať zvažovať všetky možnosti, ktoré dnešné technológie poskytujú,“ povedal na rokovaní mestského zastupiteľstva primátor Bročka. Do úvahy podľa neho prichádza napríklad spaľovanie v zariadení s pokrokovou technológiou, ktorá eliminuje výpary aj toxické látky. Rozpočet mesta na najbližšie roky so spaľovňou neráta, ani mestské zastupiteľstvo o nej doteraz nikdy nediskutovalo.

 

Naopak, skládka bola doteraz považovaná za najlepšie riešenie, vďaka ktorému platili Trnavčania za odpad najnižšie poplatky zo všetkých krajských miest na Slovensku. Okrem spaľovne viacerí poslanci v diskusii podčiarkli nevyhnutnosť ešte viac ako doteraz podporovať separovanie odpadov, aby ich na skládke končilo čo najmenej.

 

Komunálny odpad na skládke na okraji Trnavy začal horieť v nedeľu popoludní, požiar sa hasičom podarilo zlikvidovať až v utorok. Hustý dym smeroval na okolité obce, škodlivé látky v ovzduší podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Trnave Jozefa Hudáka nenamerali. „Keby bol vietor otočený na mesto, mali by sme tu takú revolúciu, akú už niekoľko storočí nie,“ skonštatoval na rokovaní mestského zastupiteľstva Bročka.

Samotná skládka je mestská, jej prevádzkovateľom je spoločnosť FCC Trnava. Riaditeľ spoločnosti Bystrík Stanko označil za absolútny nezmysel názory, že požiare na skládke vznikajú úmyselne, aby prevádzkovateľ získal ďalší skladovací priestor. „My sa z požiaru vôbec netešíme, ani sme ním vôbec nič nezískali. Na skládku sme pri hasení navozili niekoľkonásobne viac zeminy, ako sa uvoľnilo priestoru horením,“ povedal Stanko.

 

Dodal, že prevádzkovateľ vôbec nerieši kapacitu skládky, pretože to je záležitosť jej majiteľa. Ľuďom sa za nepríjemnosti, ktoré požiar spôsobil, ospravedlnil. Spoločnosť FCC Trnava príjme podľa neho také opatrenia, aby už k podobným situáciám nedochádzalo.

 

Jedným z nich bude zvýšenie podielu zeminy a podobných materiálov, ktoré bránia horeniu. V súčasnosti sa podľa Stanka na skládku dostáva asi 75 percent komunálneho odpadu a len 25 percent zhutňujúceho materiálu. Optimálne by bolo, ak by objem komunálneho odpadu neprekročil 55 percent.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies