Rozsiahle zatýkanie politikov v Česku: Polícia našla aj zlato!

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 17:14 • 2 min
Rozsiahle zatýkanie politikov v Česku: Polícia našla aj zlato!

PRAHA - Elitní policajti spustili v Česku nebývalo rozsiahle zatýkanie politikov a špičiek štátnej správy.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa českého prezidenta Miloša Zemana Hana Burianová sa počas dnešného summitu prezidentov stredoeurópskych a východoeurópskych krajín v Bratislave vyjadrila novinárom k bezprecedentnému zatýkaniu politikov a špičiek v štátnej správe v Českej republike, ktoré sa začalo v noci nadnes. "Prezident je o celej situácii, samozrejme, informovaný, ale v tejto chvíli nebudeme komentovať žiadne neoficiálne alebo nepodložené informácie. Zajtra má Zeman naplánované stretnutie s premiérom Petrom Nečasom, s policajným prezidentom Červíčkom, ako aj s predsedom ČSSD Sobotkom. Až potom môžeme očakávať nejaké vyjadrenie, až keď budú presné informácie," uviedla Zemanova hovorkyňa v Bratislave.

Do sídla českého lobbistu Iva Rittiga v pražských Vršoviciach dnes dopoludnia prišli najmenej dvaja policajti v nepriestrelných vestách s nápisom Polizei a v uniformách, ktoré nepatria českej polícii. Z miesta odišli v automobile s rakúskou poznávacou značkou. Tieto informácie denníka Právo zverejnil jeho spravodajský web Novinky.cz. Podľa svedka z miesta udalosti odnášali uniformovaní muži z domu škatule. Razia môže súvisieť s akciou Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu, ktorú v ČR rozbehli v noci nadnes.

Nebývalo rozsiahla policajná akcia sa začala v stredu večer a dnes pokračovala. Zatýkali pri nej politikov a špičky štátnej správy. Podľa informácií denníka Mladá fronta DNES zadržali riaditeľku kabinetu premiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú, ďalej riaditeľa správy hmotných rezerv a niekdajšieho šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, politikov ODS Petra Tluchořa a Ivana Fuksu a takisto bývalého námestníka na ministerstve poľnohospodárstva Romana Bočka.

Policajti zasahovali v noci na Úrade vlády a neskôr aj na mnohých ďalších miestach - napríklad na ministerstve obrany a v pražskej Galerii Myšák, kde sídli firma lobbistu Romana Janouška. Podnikateľ Rittig, ktorý žije trvalo v Monaku, pôsobí v módnom biznise a údajne má značný vplyv na podpredsedu vládnej ODS Petra Bendla. Rittig je spájaný najmä s kauzami okolo podozrivých zákaziek pražského dopravného podniku, z ktorých mal inkasovať provízie, alebo s obchodmi s fotovoltaikou. Zisk mal mať takisto z nevýhodných zákaziek pre Nemocnicu Na Homolke. Na Bendla, súčasného ministra poľnohospodárstva, mal údajne vplyv predovšetkým v čase jeho pôsobenia na ministerstve dopravy, uviedli Novinky.cz. Česká polícia sľúbila, že podrobnejšie informácie o zatýkaní prinesie na mimoriadnej tlačovej konferencii dnes o 15.30 h.

Podľa servera ParlamentniListy.cz uskutočnili detektívi v Prahe raziu aj v dome Libora Grygárka, bývalého námestníka Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe. Podpredseda Snemovne Lubomír Zaorálek povedal pre web iDNES.cz: "Všetci dobre vieme, že (zatknutá) Jana Nagyová je osoba veľmi blízka pánu premiérovi." Narážal tým na špekulácie o osobnom vzťahu medzi predsedom vlády a jeho spolupracovníčkou, ktorú polícia zatkla. Celý prípad sa podľa neho podobá slovenskej kauze Gorila. Zaorálek označil kauzu na gigantický škandál, ktorý sa prvýkrát týka napojenia najvyššej politiky a zločinu.

Česká polícia vyberá bezpečnostné schránky na Václavskom námestí

V súvislosti s dnešnou rozsiahlou raziou českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahujú policajti aj v pobočke Komerčnej banky na Václavskom námestí v Prahe. Podľa informácií denníka Právo konfiškujú veci z bezpečnostných schránok.

Polícia v bezpečnostných schránkach našla a zhabala peniaze, zlato aj dokumenty. Záťah detektívov ÚOOZ je namierený proti aktivitám ľudí, ktorí sú označovaní za krstných otcov vládnucej ODS. Policajti zasahovali okrem Úradu vlády, pražského magistrátu či ministerstva vnútra aj v komplexe Myšák v kancelárii lobistu Romana Janouška, ktorý je podľa informácií webu idnes.cz údajne v chorvátskom Zadare. Kriminalisti si tam priniesli dokonca aj baranidlo.

Objavili sa špekulácie, že polícia nasadila do bezprecedentne rozsiahlej akcie približne 400 mužov na tých ľudí, ktorí sa objavili v odpočúvaniach Janouškovho telefónu. Na Janouška bol napríklad úzko naviazaný ďalší vplyvný lobista Ivo Rittig, u ktorého takisto dnes v pražských Vršoviciach prebieha domová prehliadka a prišla tam aj rakúska polícia.

Policajti si dnes prišli po niektoré dokumenty aj na odbor mestského investora pražského magistrátu, ktorý zodpovedá za významné objednávky za desiatky miliárd českých korún, a vyžiadali si zmluvy uzatvorené medzi Prahou a Janouškom. Polícia žiadala tiež doklady približne k 20 objednávkam, medzi ktorými je okrem iných miliardový tender na odvoz komunálneho odpadu.

Podľa pražského exprimátora Pavla Béma (ODS) však magistrát nikdy žiadne zmluvy s Janouškom neuzavrel. Mesto pravdepodobne nemalo zmluvy priamo s Janouškom, ale iba s firmami, na ktoré mohol byť lobista napojený, uviedli noviny.cz.

ÚOOZ rozbehol celú nebývalú akciu už v stredu večer a pokračoval v nej aj dnes. Zatkol šéfku kabinetu premiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú, rebelujúcich poslancov ODS Petra Tluchořa a Ivana Fuksa, niekdajšieho šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, ako aj niekdajšieho námestníka ministerstva poľnohospodárstva Romana Bočka, ktorý je v súčasnosti členom predstavenstva Českých dráh.

Najnovšie sa k obrovskej policajnej akcii vyjadril vicepremiér a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Nevylučuje, že kvôli súčasným raziám by mohla padnúť česká vláda. "Nevylučoval by som to, keď na tom niečo bude, pretože lepší je hrozný koniec, než hrôza bez konca," povedal denníku Právo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona