Rozsiahle lesné požiare v Indii vplývajú na ľadovce v Himalájach a ekosystémy

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 19:27 • 2 min
Rozsiahle lesné požiare v Indii vplývajú na ľadovce v Himalájach a ekosystémy

NAÍ DILLÍ - Lesné požiare v severoindickom štáte Uttarákhand zničili krehké ekosystémy a zrejme urýchlia roztápanie ľadovcov v Himalájach. Vyhlásili to dnes odborníci. Pri požiaroch, ktoré spálili 20 štvorcových kilometrov lesa, zahynulo najmenej osem ľudí vrátane policajta.

slovakia

left justify in out

V apríli vypuklo v oblasti približne 1200 lesných požiarov, ale väčšinu uhasili. Zlikvidovaných bolo aj okolo 300 zo 400 požiarov, ktoré sa rozhoreli koncom minulého týždňa, ako informovali miestne médiá s odvolaním sa na indické úrady.

 

Požiare spôsobili "veľké škody na biologickej diverzite a krehkom ekosystéme v regióne", uviedol riaditeľ Inštitútu G. B. Panta pre himalájske životné prostredie a rozvoj P. P. Dhjáni.

"Čierny uhlík zo smogu a popol sa usádzajú na neďalekých ľadovcoch, ktoré vďaka tomu viac pohlcujú radiáciu, a to spôsobuje, že sa ľadovce rýchlejšie roztápajú a ubúda z nich," povedal riaditeľ telefonicky z mesta Almora v štáte Uttarákhand pre tlačovú agentúru DPA.

 

Kým väčšie zvieratá ako tigre, slony a vysoká zver dokázali ujsť na bezpečnejšie miesta, skutočné straty utrpela biodiverzita na populácii vtákov a motýľov, ktorým pri požiaroch zhoreli vajíčka a hniezda.

 

Do boja proti plameňom sa zapojilo približne 10.000 ľudí, väčšinou miestnych obyvateľov, ako aj pracovníci záchranných služieb a vojaci. Federálny minister životného prostredia a lesov Prakáš Džávadekar oznámil, že požiare - najhoršie v štáte Uttarákhand od roku 2012 - budú úplne uhasené v stredu alebo vo štvrtok. V posledných dňoch prispelo k šíreniu plameňov extrémne suché počasie, spolu so silným a rýchlym vetrom. Počas vlny horúceho počasia, ktorá od konca marca postihuje viaceré pásma Indie, zahynulo vyše 300 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona