Rozprávku Princ a Večernica pokrstili „hviezdnym“ prachom

NETKY.SK • 23 November 2012, 12:10 • 2 min
Rozprávku Princ a Večernica pokrstili „hviezdnym“ prachom

Rozprávku Princ a Večernica pokrstili „hviezdnym prachom - Kultúra Najnovšiu rozprávkovú knihu Ľubomíra Feldeka Princ a Večernica vo štvrtok v Bratislave pokrstil riaditeľ Divadla Nová scéna Juraj Ďurdiak zlatým „hviezdnym prachom. Na magickom krste čarov

slovakia

left justify in out

img

Najnovšiu rozprávkovú knihu Ľubomíra Feldeka Princ a Večernica vo štvrtok v Bratislave pokrstil riaditeľ Divadla Nová scéna Juraj Ďurdiak zlatým „hviezdnym“ prachom. Na magickom krste čarovného príbehu, ktorý bude mať v muzikálovej podobe premiéru 30. novembra na Novej scéne, sa zúčastnil i režisér Peter Oravec, kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová a divadelní predstavitelia Princa a Večernice Patrik Vyskočil a Janka Lieskovská.

Krst novej rozprávkovej knihy odštartovali práve muzikáloví herci jednou zo skladieb pripravovaného predstavenia. „Dá sa z nej aj spievať,“ povedal o knihe samotný autor a na demonštráciu z nej prečítal niekoľko veršov jednej z piesní. 

Súčasťou rozprávkovej knihy Princ a Večernica sú aj ilustrácie a fotografie kostýmov výtvarníčky Ľudmily Várossovej. Pri práci na muzikáli ju vraj najviac ovplyvnil slávny Cirque du Soleil a samotné texty Ľubomíra Feldeka, ktorý je nielen autorom rozprávkovej knihy, ale i divadelnej hry. „Dnes je v móde miešanie cirkusu a divadla,“ povedal známy spisovateľ, ktorý dal divadelným tvorcom naozaj ťažkú úlohu. V predstavení sa vraj z hercov stávajú i akrobati, keď lietajú ponad javisko i divákov. Rozprávkové postavy v príbehu sa živia bežnou prácou a bojujú o svoje živobytie, preto sa autor rozhodol ozvláštniť dej práve cirkusovými prvkami. „Chcel som do hry zámerne dostať cirkus, aby to bolo nebezpečné, aby herci museli nielen chodiť po javisku, ale aj lietať,“ uviedol Feldek. 

Riaditeľ Divadla Nová scéna a herec Juraj Ďurdiak, ktorý sám stvárnil Princa v pôvodnom filmovom spracovaní rozprávky z roku 1978, dal Feldekovi voľnú ruku pri tvorení nového príbehu. „Napíšte, čo chcete, len sa to musí volať Princ a Večernica,“ prezradil jeho zadanie Feldek. Najprv tak vytvoril divadelnú hru a neskôr ho Ďurdiak požiadal, aby podľa nej napísal i knihu pre deti. „On je moja múza v nohaviciach,“ povedal o Ďurdiakovi Ľubomír Feldek. 

Juraj Ďurdiak chce do divadla prilákať ľudí na krásne predstavenie. „Všetci si potrebujeme sadnúť do divadla, aby sme sa pozerali na krásne veci,“ myslí si riaditeľ divadla, a tak spolu s Ľubomírom Feldekom, Petrom Oravcom a Ľudmilou Várossovou vytvorili magický svet Princa a Večernice pre deti i dospelých v divadelnej i knižnej podobe.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies