Rozprava o rozpočte pokračuje, opozícia ho ďalej kritizuje

NETKY.SK • 7 December 2012, 13:47 • 2 min
Rozprava o rozpočte pokračuje, opozícia ho ďalej kritizuje

Rozprava o rozpočte pokračuje, opozícia ho ďalej kritizuje - Politika Očakávané príjmy rozpočtu v súvislosti s otvorením druhého dôchodkového piliera sa podľa Moniky Gibaľovej z opozičného KDH budúci rok nenaplnia. Aj to je podľa nej jeden z dôvodov, preč

slovakia

left justify in out

img

Očakávané príjmy rozpočtu v súvislosti s otvorením druhého dôchodkového piliera sa podľa Moniky Gibaľovej z opozičného KDH budúci rok nenaplnia. Aj to je podľa nej jeden z dôvodov, prečo možno zákon roka z dielne ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) označiť za rozpočtovú ilúziu.

"V tomto prípade šťuka v rybníku skape a zlatá rybka nestihne splniť ani jedno želanie," pripodobnila Gibaľová v úvode ôsmeho rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR. Svojim vystúpením v rozprave tak otvorila druhý deň diskusie o návrhu rozpočtu na budúci rok. Diskusia k tomuto zákonu už tradične trvá niekoľko dní. Písomne prihlásených do rozpravy je ešte 16 poslancov, následne sa ďalší môžu prihlásiť ústne.

Jana Vaľová z vládneho Smeru-SD však Gibaľovej oponovala a rozpočet označila za ambiciózny. "Budeme sa snažiť zvýšiť zamestnanosť a znížiť nezamestnanosť," avizovala. Zároveň chce kabinet podľa jej slov udržať deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáce produktu (HDP) tak, ako sa Slovensko zaviazalo.

Hlavnými parametrami rozpočtu na rok 2013, upraveného pozmeňujúcim návrhom z dielne poslancov Smeru-SD, sú príjmy štátu na úrovni 13,916 miliardy eur a výdavky 17,002 miliardy eur. Hotovostný deficit má dosiahnuť 3,085 miliardy eur, schodok verejných financií vykázaný v jednotnej európskej metodike 2,94 % HDP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies