Rozpočtový schodok Grécka za prvé dva mesiace 2011 vzrástol o 9 %

NETKY.SK • 14 Marec 2011, 09:15 • 2 min
Rozpočtový schodok Grécka za prvé dva mesiace 2011 vzrástol o 9 %

Rozpočtový schodok Grécka za prvé dva mesiace 2011 vzrástol o 9 %

slovakia

left justify in out

img

Grécko získalo od eurozóny viac času na splatenie svojich dlhov. Členovia menovej únie totiž súhlasili so znížením úrokov z úverov, ktoré poskytli Aténam, aj s predĺžením doby ich splatnosti. To je dobrá správa pre krajinu, ktorej rozpočtový schodok za prvé dva mesiace 2011 vzrástol medziročne o 9 % na 1,03 miliardy eur.
      Dôvodom zvýšenia deficitu je pokles rozpočtových príjmov v sledovanom období o 9,2 % na 7,94 miliardy eur.
      Zatiaľ čo príjmy do rozpočtu boli nižšie, ako sa očakávalo, rozpočtové výdavky naopak stúpli o 3,3 % oproti prvým dvom mesiacom predchádzajúceho roka 2010.
      "Sme v najhoršej fáze recesie a prirodzene to má negatívny vplyv na príjmy do rozpočtu," upozorňuje analytik Gikas Hardouvelis z EFG Eurobank.
      Grécko sa snaží dostať z dlhovej krízy a vrátiť sa na finančné trhy. Vlani musela vláda požiadať eurozónu a Medzinárodný menový fond o záchranné úvery, pretože nebola schopná získať peniaze na finančných trhoch. Podmienkou úverov sú ale tvrdé úsporné opatrenia, ktoré majú negatívny vplyv na výkon ekonomiky.
      Analytici odhadujú, že v tomto roku sa HDP Grécka zníži medziročne o 3 %. Na porovnanie, vlani sa grécka ekonomika prepadla o 4,5 %.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona