Rozpočtové provizórium EÚ nepočíta s položkou pre zahraničnú službu

NETKY.SK • 29 November 2010, 12:38 • 2 min
Rozpočtové provizórium EÚ nepočíta s položkou pre zahraničnú službu

Rozpočtové provizórium EÚ nepočíta s položkou pre zahraničnú službu

slovakia

left justify in out

Rozpočtové provizórium Európskej únie nepočíta s položkou pre Európsku zahraničnú službu. "Takže sa rieši pomerne zložitý rébus, ako ju vyfinancovať v prípade, že by bol problém s európskym rozpočtom na budúci rok. Všetci ju chceme, všetci ju potrebujeme, len musíme nájsť spôsob, ako to vyriešiť, ak by existovala eventualita, ktorej sa chceme vyhnúť, že bude provizórny rozpočet," vysvetlil pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.
      Zverejnenie nominácií na vrcholové posty Európskej zahraničnej služby závisí podľa neho do veľkej miery aj od diskusii o rozpočte. Rozhodnutie o obsadení ďalších top-pozícií v novotvoriacich sa diplomatických zboroch je na vysokej predstaviteľke pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej. "Je to jej rozhodnutie," poznamenal Šefčovič, ktorý potvrdil finálnu fázu výberových konaní. Pohovory s jednotlivými kandidátmi robí osobne Ashtonová spolu s vybraným tímom.
      Šancu na získanie vrcholového miesta má tiež SR. "Slovensko má veľmi dobrých diplomatov, ktorí, verím, že sa presadia," podotkol Šefčovič. Podľa informácií TASR je "horúcim" ašpirantom na predsednícky post sekcie Západný Balkán a Východné partnerstvo exminister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
      Nominácie by sa mali ukončiť do 1. decembra, kedy majú oficiálne začať svoje účinkovanie zahraničné služby.
      EK zverejnila v piatok 26. novembra nový návrh rozpočtu na rok 2011, keďže na tom predchádzajúcom sa členské štáty a Európsky parlament nedokázali dohodnúť do stanoveného termínu, ktorým bol 15. november. Európskej únii tak hrozí prvýkrát v histórii rozpočtové provizórium.
      Komisia navrhla zvýšiť rozpočet na budúci rok oproti tohoročnému o 2,9 % na 126,5 miliardy eur. Členské štáty musia totiž šetriť, aby zredukovali svoje schodky verejných financií, preto s pôvodným návrhom na zvýšenie rozpočtu únie o viac ako šesť percent nesúhlasili, aj keď ho už schválil Európsky parlament.
      Rokovania o tomto návrhu vyvrcholia stretnutím ministrov financií EÚ 16. decembra a summitom šéfov vlád členských štátov v ten istý deň.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies