Rozporové konanie neprinieslo pre zdravotné sestry zmeny

NETKY.SK • 19 December 2016, 16:06 • 2 min
Rozporové konanie neprinieslo pre zdravotné sestry zmeny

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) nenašli spoločnú reč v rozporovom konaní k návrhu vyhlášky, ktorou sa upravujú kompetencie zdravotníckych asistentov. Ako uviedla pre agentúru SITA v pondelok po stretnutí šéfka komory Iveta Lazorová, sestry navrhujú, aby rezort stiahol vyhlášku.

slovakia

left justify in out

"Nedospeli sme k žiadnym zmenám. Trváme na našom rozpore, ktorý hovorí o tom, že zdravotnícky asistent by mal realizovať odborné pracovné činnosti sestry, bez koordinácie sestry. Pre nás je to neprijateľné, pretože môže dôjsť k ohrozeniu pacienta," vysvetlila Lazorová.


Z 22 pripomienok, ktoré vzniesla komora, bolo deväť zásadných. "Z toho sme sa dohodli len na štyroch. Sú to viac-menej kozmetické úpravy niektorých výkonov, ktoré ministerstvo zdravotníctva navrhovalo. To, aby zdravotnícky asistent pracoval pod koordináciou sestry, na tom sme sa nezhodli. Práve preto sa pýtame, komu tento stav pomôže? Myslíme si, že môže dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti pacienta a nám sestrám o toto práve nejde," povedal ešte minulý týždeň po rozporovom konaní člen Rady a Prezídia SK SaPA Milan Laurinc.


Minister zdravotníctva Tomáš Drucker koncom novembra konštatoval, že právna úprava môže zdravotným sestrám odľahčiť ich prácu. Drucker pripomenul, že tému kompetencií zdravotníckych asistentov rezort komunikuje s celou odbornou obcou. "Pristúpili sme na úpravu kompetencií zdravotníckych asistentov tak, aby sme využili ich nadobudnuté vzdelanie a zatraktívnili pozície zdravotníckych asistentov. To znamená, že všetky kompetencie, ktoré majú mať podľa novej vyhlášky, sú v súlade s tým, čo nadobudli v rámci teoretickej a praktickej výučby na stredných odborných školách," povedal minister.


Komora sestier vyzvala v novembri ministra, aby vyhlášku stiahol. Navrhovaná úprava totiž podľa sestier prinesie viac chaosu medzi zdravotníkmi, ohrozí poskytovanú zdravotnú starostlivosť a nevyrieši problém s nedostatkom zdravotníkov.


Šéf rezortu zdravotníctva však poukázal na spoločné vyhlásenie viacerých stavovských organizácií, ktoré podporujú novelu vyhlášky, vrátane Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov, ktorá združuje aj zdravotníckych asistentov. Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali Asociácia nemocníc Slovenska, Asociácia štátnych nemocníc SR, Asociácia súkromných lekárov SR, Slovenská lekárska komora, Slovenská lekárska spoločnosť, Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov, Asociácia stredných zdravotníckych škôl SR a Lekárska fakulta Univerzity Komenského.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies