Rozpočet nie je definitívne uzavretý, môžeme ho ešte upraviť

NETKY.SK • 14 Október 2011, 01:05 • 2 min
Rozpočet nie je definitívne uzavretý, môžeme ho ešte upraviť

Rozpočet nie je definitívne uzavretý, môžeme ho ešte upraviť

slovakia

left justify in out

img

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý v stredu (12.10.) kabinet napriek pádu vlády pri hlasovaní o eurovale bez problémov schválil, sa môže v parlamente ešte zmeniť. Pripustila to dnes na pôde Národnej rady (NR) SR premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
"Dohodli sme sa, že podľa čerstvej prognózy sa bude ešte môcť rozpočet v Národnej rade upravovať. Nie je to definitívne uzavretá vec, pretože nemáme najčerstvejšiu prognózu a vývoj sa mení každým týždňom," vysvetlila. Ministerstvo financií už raz návrh rozpočtu pre nižší ako očakávaný rast slovenskej ekonomiky upravovalo, pričom ďalšiu aktualizovanú prognózu predstaví v novembri.
O osude daňovo-odvodovej reformy, ktorá už v snemovni prešla prvým čítaním, podľa Radičovej nakoniec rozhodne parlament. Vzhľadom na dohodnuté predčasné voľby by však už podľa nej nebolo vhodné púšťať sa do náročných reforiem. "Javí sa nie vhodným, priam nezodpovedným, spúšťať tak technicky a administratívne náročné zmeny, keď sú predčasné voľby. Zákony, pri ktorých neviete, či budú mať kontinuitu, netreba momentálne presadzovať," domnieva sa Radičová.
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) dnes takisto pripustil možné zmeny v rozpočte. "Rozpočet sa vždy môže meniť, schvaľuje ho parlament, nie vláda, vláda iba predkladá návrh. Vždy je konečné znenie nejakým spôsobom zmenené. Platí to o každom zákone," pripomenul.
Zároveň zatiaľ nechcel komentovať ďalší osud odvodovej reformy, ktorej je spoluautorom. "Teraz riešime akútnu potrebu schválenia eurovalu, pretože jeho neschválením aj poškodzujeme vlastné meno, aj sme vyrobili problém ostatným. Teraz riešime toto a ku všetkým ostatným otázkam sa vrátime hneď, ako to bude možné," avizoval šéf rezortu financií.
Tri strany vládnej koalície SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd sa po utorkovom (11.10.) neúspešnom hlasovaní o posilnení eurovalu a nevyslovení dôvery vláde dohodli s opozičným Smerom-SD, že ho schvália na druhýkrát. Výmenou za túto podporu však súhlasili s predčasnými voľbami, ktoré sa majú uskutočniť 10. marca 2012. Ústavný zákon o predčasných voľbách aj zmeny v eurovale by mali prejsť parlamentom ešte dnes, a to bez problémov viac ako 100 hlasmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies