Rozpočty krajov, miest a obcí zaťažujú aj povinné výročné audity. Minú na to tisíce eur

NETKY.SK • 16 Júl 2020, 14:00 • 2 min
Rozpočty krajov, miest a obcí zaťažujú aj povinné výročné audity. Minú na to tisíce eur

Mnohé samosprávy už dlhodobo trápi nedostatok financií na svoj chod. Na tento nelichotivý stav doplácajú niektorí obyvatelia miest a obcí - napríklad znížením rozsahu a času nočného svietenia. Zlá situácia sa ešte viacej môže prejaviť v časoch avizovanej ekonomickej krízy. Samosprávy musia pritom financie vynakladať aj na realizovanie zákonných povinností, medzi ktoré patria pravidelné audity. Tie realizujú externé firmy, čo miestne kasy ochudobňuje o nemalé finančné prostriedky.

slovakia

left justify in out

Pre Úrad Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) od roku 2017 vykonala audity firma ACCEPT AUDIT & CONSULTING, s.r.o. za 10483,20 a 4492,80 eur, resp. o rok neskôr to boli rovnaké sumy. Spoločnosť AUDIT-Expert, s.r.o. zrealizovala štatutárny audit Individuálnej účtovnej závierky za rok 2019 za 9864 eur. "Každá správa obsahuje výrok audítora, že priložená účtovná závierka poskytuje pravdivý a verný obraz finančnej situácie BSK k 31.12. daného roka a výsledku jeho hospodárenia za rok končiaci sa k uvedenému dátumu podľa zákona o účtovníctve," vysvetlila Lucia Forman z BSK.

 

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) tiež postupuje v prípade auditov v zmysle legislatívy, ktorá prikazuje každoročný audit účtovnej uzávierky. "Audit vykonala audítorská spoločnosť ACCEPT AUDIT & CONSULTING, s.r.o., zmluva o audítorských službách bola uzatvorená s účinnosťou od 29. 9. 2018 na základe výsledkov verejného obstarávania na 2 roky, to znamená na audit účtovnej závierky za rok 2018 a za rok 2019. Cena za audit za obidva roky (za rok 2018 a 2019) je celkom 21 288 eur vrátane DPH," vysvetlila Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

 

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) realizoval zákonné audity prostredníctvom audítorskej spoločnosti BDR, spol. s r.o. z Banskej Bystrice. "Celková fakturovaná suma za audit účtovného roka 2017 bola v sume 24 600 eur (vrátane DPH) a za audit účtovného roka 2018 vo výške 24 600 eur (vrátane DPH)," prezradila hovorkyňa TSK Lenka Kukučková s tým, že audit za účtovné obdobie roku 2019 bol vykonaný prešovskou audítorskou spoločnosťou ACCEPT AUDIT & CONSULTING, s.r.o. "Celková fakturovaná suma  za overenie individuálnej účtovnej závierky za rok 2019 bola 15 748,80 eur (vrátane DPH)," doplnila s dôvetkom, že v súčasnosti prebieha audit konsolidovanej účtovnej závierky za predchádzajúci rok a overenie údajov vo Výročnej správe s konsolidovanou účtovnou závierkou za rok 2019. "Na základe odporúčania audítorských spoločnosti sme upravili metodiku účtovania rezerv pri zmluvných dopravcoch," doplnila Kukučková.

 

img

 

Mestá a obce

Ani samosprávy miest a obcí sa týmto zákonným povinnostiam nevyhnú. Síce v tomto prípade nepredstavujú také vysoké položky ako v prípade samosprávnych krajov, ale v ťažkých časoch sú nezanedbateľné. Napríklad Banská Bystrica nedávno prijala rozhodnutie, že bude kosiť menej. "Každoročne je vykonávaný audit účtovnej závierky a taktiež dodržiavania rozpočtových pravidiel prostredníctvom audítorskej spoločnosti, s ktorou má mesto uzatvorenú zmluvu o poskytnutí audítorských služieb na sumu 17 946 eur ročne," povedala  hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Zdenka Marhefková s tým, že povinnosťou audítora je odhaliť prípadné nesprávnosti, ktoré mohli vzniknúť v dôsledku podvodu alebo chyby. "Súčasťou auditu je aj overenie dodržiavania povinností mesta podľa požiadaviek zákona o rozpočtových pravidlách," vysvetlila Marhefková a dodala, že audítori doposiaľ závažné pochybenia zo strany mesta nenašli.

 

Ako nám povedal primátor mesta Svätý Jur Šimon Gabura za audit k individuálnej účtovnej závierke za rok 2019 zaplatili 1080 eur. Audit ku konsolidovanej účtovnej závierke stál 800 eur.

Štefan Hij, vedúci referátu tlačového a medzinárodných vzťahov mesta UNESCO na východnom Slovensku informoval, že pre Bardejov audity realizovala firma HIREKON, s.r.o. "podľa medzinárodných audítorských štandardov ISA". Hij spresnil, že obyvateľov mesta Bardejova to stálo 5940 eur. "Audit účtovnej závierky 4380 eur, audit konsolidovanej účtovnej závierky 1560 eur," spresnil vedúci referátu s tým, že ide o povinnosť účtovnej jednotky, ktorou je aj mesto.

 

Mesto Šurany realizovalo zákonné audity ku koncu rokov 2018 a 2019. Realizovala ich audítorská spoločnosť N.M.-Audit. K 31. 12. 2018 stál 6 000 eur, rovnakú sumu mesto vynaloží aj za rok 2019. "Zatiaľ bol vykonaný len audit individuálnej účtovnej závierky v cene 3 000 eur (uhradené v r. 2020). Termín pre odovzdanie kompletnej konsolidovanej účtovnej závierky je posunutý z dôvodu ochorenia COVID-19 do konca 3. kalendárneho mesiaca po ukončení mimoriadnej situácie," povedala hlavná kontrolórka mesta Šurany Jana Hučková.

 

Od ostatných komunálnych volieb v meste Fiľakovo zrealizovali jeden audit a ďalší stále prebieha. Zabezpečovali ich firmy INTERAUDIT Zvolen s.r.o., resp. v roku 2020 – D.E.A. AUDIT s.r.o. Lučenec. Daňových poplatníkov z mestečke na juhu stredného Slovenska to stálo 3 830 a 4000 eur. Prednostka MsÚ vo Fiľakove Andrea Mágyelová dodala, že v súčasnosti prebieha aj audit účtovnej závierky za rok 2019.

 

Mesto Stropkov podľa jeho hovorcu Petra Nováka od volieb vykonalo audit závierky k 31. 12. 2019, audit konsolidovanej účtovnej závierky k 31. 12. 2019, overenie konsolidovanej výročnej správy za rok 2019 a overenie dodržiavania povinnosti zákona č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy za rok 2019. "Audit za zmluvnú cenu 2500 eur realizovala spoločnosť POVMART, s.r.o., audítorská spoločnosť," doplnil hovorca Stropkova.

 

Výnimku nemajú ani malé obce, ktoré neraz musia šetriť elektrickou energiou či na platoch. Tak napríklad starosta obce Kolíňany Róbert Balkó prezradil, že každoročne za audit platia 1140 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies