Rozpočtový návrh Van Rompuya pridáva kohézii a uberá doprave a výskumu

NETKY.SK • 23 November 2012, 08:03 • 2 min
Rozpočtový návrh Van Rompuya pridáva kohézii a uberá doprave a výskumu

Rozpočtový návrh Van Rompuya pridáva kohézii a uberá doprave a výskumu - Politika Zatiaľ posledný návrh na ucelenú podobu dlhodobého rozpočtu EÚ, ktorý sa zrodil v dielni predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya, poteší zástancov kohézie a poľnohospodá

slovakia

left justify in out

img

Zatiaľ posledný návrh na ucelenú podobu dlhodobého rozpočtu EÚ, ktorý sa zrodil v dielni predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya, poteší zástancov kohézie a poľnohospodárskej politiky, pretože nová podoba škrtov sa viac zamerala na iné oblasti. 

Van Rompuyov návrh, ktorý majú lídri EÚ podrobne preskúmať do dnešnej 12. hodiny, hovorí o škrtoch okolo 80 miliárd eur z celkového sedemročného rozpočtu pôvodne nastaveného na výdavky vo výške 1,033 bilióna eur. 

Podľa nového dokumentu by sa v budúcej finančnej perspektíve stenčili financie vyčlenené pre výskum, dopravu a energetiku o 13,2 miliardy eur. Na druhej strane by si o 10,6 miliardy eur prilepšili kapitoly určené na pomoc menej rozvinutým regiónom. O 7,7 miliardy eur by si prilepšila aj spoločná poľnohospodárska politika, v rámci ktorej sa rieši aj vyrovnávanie priamych platieb pre poľnohospodárov medzi starými a novými členskými štátmi EÚ. 

Zníženie finančných zdrojov o päť miliárd eur hrozí pre oblasť spoločnej zahraničnej politiky a uvažuje sa aj o sprísnených škrtoch v oblasti administratívy.

Nový návrh Van Rompuya sa zrodil po jeho štvrtkových bilaterálnych rokovaniach s lídrami všetkých členských štátov EÚ. Tento dokument zrejme nepredstavuje konečnú podobu škrtov (80 miliárd eur) v procese znižovania budúcich výdavkov Únie, lebo lídri EÚ sa do skutočného boja o európske peniaze pustia až dnes poobede.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies