Rozpočtom na rok 2014 odzvonilo istotám, tvrdí Kollár

NETKY.SK • 14 December 2013, 14:11 • 2 min
Rozpočtom na rok 2014 odzvonilo istotám, tvrdí Kollár

BRATISLAVA - Schválenou podobou štátneho rozpočtu na roky 2014 až 2016 definitívne odzvonilo istotám, vrátane tých sociálnych.

slovakia

left justify in out

Okrem toho sa vláda chystá prikryť väčšou perinou, než na akú v skutočnosti má, vyhlásil dnes v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy nezaradený poslanec parlamentu Jozef Kollár, ktorý pôsobí v hnutí Nová väčšina - Dohoda. Premiérove pomenovania rozpočtu ako sociálneho, pokrízového a konsolidačného podľa neho v skutočnosti nezodpovedajú realite. Naopak, podľa podpredsedu vlády a ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) má Kollár vzácny dar, tváriť sa, že spadol z oblakov.

Sociálny charakter rozpočtu popiera podľa Kollára fakt, že výdavky na verejnú správu a vnútornú bezpečnosť v budúcom roku porastú i napriek tomu, že už teraz ich má Slovensko nad priemerom Európskej únie. Naopak na oblasti, ktoré majú byť podľa poslanca stredobodom vytvárania sociálnych istôt, teda školstvo, zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie, pôjde v roku 2014 podľa schváleného rozpočtu opäť menej peňazí. Kollár dopĺňa, že v týchto sférach zase Slovensko za priemerom EÚ zaostáva. Tiež hovorí o tom, že vláda Slovensko nepripravuje na pokrízové obdobie. Plánovaný štrukturálny deficit medziročne neklesá, ale narastá. Podľa poslanca sa tak vláda chystá prikryť väčšou perinou, než akú si môže dovoliť. "Vláda a nie krajina preto, lebo naše verejné financie neriadi nejaká eseročka alebo akciovka," vysvetľuje Kollár. Napokon kritizuje tvrdenie, že rozpočet bude konsolidačný. "Neozdravuje verejné financie, naopak spôsobuje vo verejných financiách rozvrat," hovorí Kollár a odvoláva sa aj na rozpočtovú radu, ktorá v rozpočte kritizuje výraznú váhu navrhovaných jednorazových opatrení. Tie z konsolidačného úsilia tvoria 89 percent, vysvetľuje opozičný poslanec. 

Reči o tom, aké bude štrukturálne úsilie, môžu byť úplne iné, hovorí Kažimír. Aj rozpočtová rada podľa neho priznáva, len to nikto nechce vidieť, že to môže byť úplne inak. Výsledok štrukturálneho úsilia v roku 2014 bude podľa jeho slov iný, ako to vyzerá dnes. Ďalej minister hovorí, že lepší výber daní je štrukturálna zmena. "Prečo by sme neuprednostnili najprv zlepšenie výberu daní," pýta sa minister. Je to podľa neho morálne a správne, to najjednoduchšie z hľadiska politických nákladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies