Rozpočet RTVS v roku 2016 bude napätý, no vyrovnaný

NETKY.SK • 9 December 2015, 16:20 • 2 min
Rozpočet RTVS v roku 2016 bude napätý, no vyrovnaný

BRATISLAVA – Rozpočet Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na budúci rok je pripravený s plnou zodpovednosťou, počíta iba s garantovanými príjmami, tvrdí to šéf RTVS Václav Mika.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej povedal počas dnešného rokovania Rady RTVS, vedenie sa pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok riadilo viacerými princípmi, najmä udržateľnosťou programu, plnením zákonných úloh RTVS či zaistením zdrojov na personálne obsadenie televíznej a rozhlasovej časti RTVS. Zdroje na výraznejší rozvoj programu, techniky či na personálny rozvoj však nie sú. Mika zároveň informoval, že napriek napätej finančnej situácii sa po dlhých rokoch plánuje mierny plošný nárast miezd v televízii i rozhlase. Po rokoch útlmu sa zlepší aj postavenie členov Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, ktorým sa zvýši úväzok z polovičného na trojštvrtinový.

 

Na účtoch RTVS by začiatkom roka 2016 malo z roka 2015 ostať 12,1 mil. eur. RTVS v roku 2016 predpokladá príjmy bez finančných operácií 109,927 mil. eur. RTVS ráta oproti tomuto roku s poklesom príjmov, čo je spôsobené najmä znížením príjmov RTVS pre rok 2016 zo zmluvy so štátom. Konkrétne v porovnaní s týmto rokom ide v budúcom roku o zníženie o 0,73 mil. eur vo výdavkoch na program a o zníženie o 3,5 mil. eur vo výdavkoch na investičné akcie zo zmluvy so štátom, ako aj o 0,8 milióna eur menej na digitalizáciu (koniec zdrojov z Operačného programu Informatizácia spoločnosti, OPIS). Cez systém zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, tzv. zmluvu so štátom v roku 2016 dostane RTVS 26,2 mil. eur, čo je oproti tomuto roku menej o približne štyri milióny eur. Z hlavného zdroja svojich príjmov – z úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesionárskych poplatkov plánuje RTVS na budúci rok príjmy 75 miliónov eur. Trend poklesu príjmov z koncesií sa podľa Miku zastavil. Príjmy z reklamy by mali byť rovnaké, približne 4,9 mil. eur. V roku 2016 RTVS plánuje príjmy z predaja majetku 1,4 mil. eur, za túto sumu chce predať budovu v Banskej Bystrici. Bežné výdavky RTVS by budúci rok mali dosiahnuť 116, 777 milióna eur a investičné (kapitálové) 4,445 milióny eur. Spolu sú tak výdavky predbežne plánované vo výške 121,222 mil. eur. Ak sa naplní plán a RTVS získa v príjmovej oblasti 122, 022 mil. eur, skončí rok 2016 v pluse.

 

Na program RTVS sa budúci rok výdavky v porovnaní s týmto rokom podľa Václava Miku nemenia. Rok 2016 však prinesie RTVS oveľa vyššie nároky na program, a to najmä v televízii, konkrétne v oblasti športu a spravodajstva. RTVS je totiž národným vysielateľom a poskytovateľom prenosov niekoľkých významných udalostí roka 2016 v politike i športe – Predsedníctva SR v Rade EÚ v druhom polroku 2016, januárových Majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave, marcového Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej a májových Majstrovstiev sveta v kanoistike na divokej vode v Liptovskom Mikuláši. Okrem toho RTVS prinesie poslucháčom a divákom množstvo ďalších športových podujatí svetového významu, ako sú MS v ľadovom hokeji, MS vo futbale, Tour de France a v neposlednom rade letná olympiáda v Rio de Janeire. Slovenský rozhlas navyše oslávi 90. výročie začiatku rozhlasového vysielania na Slovensku a televízia si pripomenie svoje 60. výročie. RTVS pripraví k obom výročiam rad aktivít a noviniek, medzi nimi i nové digitálne rádio. O podrobnostiach bude vedenie RTVS informovať začiatkom budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies