Rozpočet je podľa Štefanca dôkazom nehospodárnosti vlády

NETKY.SK • 20 August 2014, 12:06 • 2 min
Rozpočet je podľa Štefanca dôkazom nehospodárnosti vlády

BRATISLAVA - Ďalším dôkazom toho, že vláda Roberta Fica nevie hospodáriť, nevie spravovať verejné financie a konsoliduje jednorázovo na úkor ľudí, je podľa podpredsedu SDKÚ-DS a europoslanca Ivana Štefanca návrh štátneho rozpočtu na rok 2015.

slovakia

left justify in out

To, že vláda strany Smer-SD očakáva viac ako 300 miliónov eur zo zvýšenia daní, najmä z DPH, je podľa neho ďalšia zlá správa pre obyvateľov Slovenska. “Znamená to, že ceny sa znižovať nebudú, budú sa zvyšovať len dane,“ upozornil Štefanec a pripomenul, že od budúceho roka budú firmy platiť daňovú licenciu. To zhorší situáciu malých podnikateľov, ktorí podľa Štefanca vytvárajú najviac pracovných miest. “Dramaticky sa teda nezníži ani nezamestnanosť, ktorá bude na budúci rok cez 13 percent a opäť jedna z najvyšších v celej únii,“ povedal podpredseda SDKÚ-DS na stredajšej tlačovej besede.

 

“Vláda konsoliduje naozaj zvyšovaním priamych daní a odvodov a to považujeme v rámci konsolidácie na príjmovej stránke rozpočtu za najškodlivejší spôsob konsolidácie. Skôr by sme uvítali napríklad posun v majetkových daniach, ktoré máme jedny z najnižších vo svete a ktoré sú aj spravodlivejšie, ľahšie vyberateľné, ťažko sa pred nimi uniká a menej - a to je kľúčové, ohrozujú hospodársky rast a zamestnanosť,“ doplnil Štefanca poslanec NR SR a bývalý minister školstva Eugen Jurzyca. Podľa Jurzycu by sa mohlo uvažovať medzi iným o úprave daní z nehnuteľností či finančných aktív. Návrh rozpočtu zníži napríklad podľa Jurzycu možnosti strednej vrstvy využívať služby v rezortoch zdravotníctva a školstva. 

 

Za veľký problém považuje Ivan Štefanec zvyšovanie zadlženosti Slovenska. “Za posledných šesť rokov sa zadlženie zdvojnásobilo. V roku 2008 sme mali nižší dlh ako 28 percent v porovnaní k domácemu produktu. Situácia na konci minulého roka bola cez 55 percent, presne 55,4 percenta a vláda už prelomila tretiu hranicu dlhovej brzdy. Dokonca vidíme z čísiel Eurostatu, že za prvý kvartál tohto roka je situácia ešte horšia, to číslo sa zvýšilo cez 58 percent. Naozaj je tu ďalšie ohrozenie, že sa prekoná ďalšia dlhová brzda,“ zdôraznil počas tlačovej besedy Ivan Štefanec. Myslí si, že vláda sa zákon o dlhovej brzde snaží obchádzať. Štefanec zároveň považuje plány vlády Roberta Fica v čerpaní eurofondov za nereálne. 

 

“Od tohto rozpočtu sa nedá očakávať zlepšenie situácie občanov, práve naopak. Vieme, že situácia v zadlžovaní sa zásadne nezlepšuje, konsolidácia v zásade nepokračuje, pretože zásadným spôsobom sa nezlepšuje ani deficit. Skôr sa zavádzajú nové dane a zvyšujú tie, ktoré už existujú,“ zhrnul svoj názor na návrh štátneho rozpočtu na rok 2015 Ivan Štefanec. Vláda k rozpočtu podľa Štefanca pristupuje iba v horizonte roka 2016, teda roka parlamentných volieb, nerobí systémové, ale iba jednorazové opatrenia a “pristupuje k tomu systémom po nás potopa“. 

 

Štát by mal v budúcom roku hospodáriť so schodkom 2,88 mld. eur. Ako vyplýva z prvého návrhu rozpočtu na budúci rok, hotovostný schodok je tak oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu nižší o vyše 400 mil. eur. Celkové výdavky štátu sa pre budúci rok rozpočtujú v sume 16,687 mld. eur a príjmy by mali dosiahnuť 13,807 mld. eur. Oproti tohtoročnému rozpočtu to okrem poklesu deficitu znamená aj nižší rozpočet hotovostných príjmov a výdavkov. Tohtoročný štátny rozpočet totiž počíta s deficitom na úrovni 3,3 mld. eur, celkové príjmy štátu sú rozpočtované vo výške 14,108 mld. eur pri výdavkoch na úrovni 17,392 mld. eur. 

 

Návrh rozpočtu pritom už počíta aj so zachovaním štandardnej sadzby dane z pridanej hodnoty na úrovni 20 %, ale aj s plánovaným rozšírením povinnosti používať elektronické registračné pokladnice a zavedením zrážkovej dane na peňažné a nepeňažné plnenia od farmaceutických firiem. Vplyv týchto opatrení sa podľa ministerstva financií v súčasnosti odhaduje v budúcom roku na 311,4 mil. eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies