Rozpočet EÚ je podľa Sulíka premárnená šanca na reformu

NETKY.SK • 12 December 2014, 11:52 • 2 min
Rozpočet EÚ je podľa Sulíka premárnená šanca na reformu

BRATISLAVA - Rozpočet EÚ, ktorý by mal budúci týždeň schváliť Európsky parlament, je podľa europoslanca Richarda Sulíka ďalšia premárnená šanca na reformu financií Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v piatok na tlačovej besede. "Najväčšia položka v rozpočte sú dotácie do poľnohospodárstva, priame dotácie 43 miliárd eur, k tomu ďalších takmer 14 miliárd eur do fondu vidieka," priblížil. "Tieto dotácie likvidujú slovenské poľnohospodárstvo, preto lebo slovenskí poľnohospodári dostávajú menej, citeľne menej ako napríklad rakúski, francúzski. Kto si pozrie vývoj za posledných desať rokov, tak čísla jasne dokazujú, či potravinárstvo alebo poľnohospodárstvo na Slovensku sú v úpadku," poznamenal Sulík.

 

Europoslanec tiež vyčíta pripravovanému rozpočtu zvyšovanie výdavkov, z čoho plynie opätovné prerozdeľovanie prostriedkov. "Vidieť to napríklad na 25 až 30 miliardách eur nezaplatených faktúr. Zmierovací výbor dospel k dohode 4,8 miliardy eur, čo s tým zvyškom? Krajiny sa nehrnú do platenia," upozornil. Podľa Sulíka je to veľké riziko v rozpočte, pretože aj po zaplatení spomínanej sumy zostáva nezaplatených minimálne 20 miliárd eur. "Možno toto je ten správny moment, kedy by sa mali zodpovední zamyslieť nad tým, že či ten rozpočet radšej neznížiť," konštatoval europoslanec s tým, že aktuálnych 140 miliárd eur je podľa neho zbytočne veľa. 

 

"Slovensko si vyrokovalo flexibilitu v oblasti poľnohospodárstva, to znamená, že bude môcť presúvať z druhého piliera do prvého piliera financie, bude môcť financovať priame platby na pozemky, to znamená, že sa dostáva na úroveň ostatných vyspelých európskych krajín," reagoval na Sulíkove slová europoslanec Vladimír Maňka. Podľa neho ak chceme mať zdravé a bezpečné potraviny, tak je nevyhnutné prispievať na túto oblasť. 

 

Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady dosiahli predbežnú dohodu týkajúcu sa rozpočtu na budúci rok pod podmienkou, že Európska komisia nájde spôsob, ako zaplatiť neuhradené faktúry, ktoré dosahujú hodnotu 23,4 mld. eur. Rokujúce strany sa dohodli na rozpočtových záväzkoch na úrovni 145,3 mld. eur a platby by mali byť vo výške 141,2 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies