Rozpad eurozóny by zrazil európsku ekonomiku o tretinu

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 12:23 • 2 min
Rozpad eurozóny by zrazil európsku ekonomiku o tretinu

PRAHA - Že sa európski politici usilujú udržať eurozónu vcelku za akúkoľvek cenu, nie je podľa ekonómov žiadne prekvapenie. Náklady na jej rozpad by boli totiž nedozierne.

slovakia

left justify in out

"Rozpad eurozóny by európsky hrubý domáci produkt zrazil o tretinu," myslí si Erik Nielsen, hlavný ekonóm banky UniCredit. Informoval o tom český denník E15.

"Prípadné škody sa neodhadujú jednoducho, no napriek tomu by to bola matka všetkých kríz," povedal pre E15 Nielsen. Podľa ekonómov by v prípade zániku menovej únie bolo veľmi náročné určiť menové kurzy nových mien. "V súčasnosti je v eurozóne a čiastočne aj mimo nej všetko – mzdy, záväzky, kontrakty – vedené v eurách. V prípade potreby prechodu na nové meny je takmer isté, že by sa nové ocenenie neurobilo dobre, a to by spôsobilo vlnu krachov naprieč celým spektrom hospodárstva," dodáva Nielsen.

Aj keď sa to periférnym členským štátom nepáči, aj po rozpade eurozóny by hybnou silou starého kontinentu zostalo Nemecko. "Ak za 20 rokov nebude existovať eurozóna a prípadne ani Európska únia, kam myslíte, že budú (do Európy) prichádzať zástupcovia veľkých ekonomík ako USA alebo Čína," položil rečnícku otázku Nielsen. Ako dodal, nebude to Londýn, Paríž ani Štokholm, ale Berlín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies