Rôznymi formami demencie trpí na Slovensku približne 60-tisíc pacientov

NETKY.SK • 24 Február 2017, 07:11 • 2 min
Rôznymi formami demencie trpí na Slovensku približne 60-tisíc pacientov

BRATISLAVA – Rôznymi formami demencie trpí na Slovensku približne 60.000 pacientov. Do roku 2040 môže ich počet stúpnuť na 180.000. Upozorňuje na to Slovenská Alzheimerová spoločnosť.

slovakia

left justify in out

Práve zvyšujúca sa hrozba demencie a Alzheimerovej choroby bude jednou z hlavných tém dňa otvorených dverí, ktorý 14. marca organizuje bratislavské Centrum MEMORY. Program bude súčasťou celosvetovej kampane Týždeň mozgu v dňoch 13. až 19. marca. TASR o tom informovala Petra Brandoburová zo Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti.

 

Centrum pripravilo pre deň otvorených dverí prednášky o tom, prečo sa treba o svoj mozog starať, a záujemcovia budú mať možnosť otestovať si svoju pamäť pod odborným psychologickým vedením. Pre rodinných opatrovateľov je pripravené poradenstvo v oblasti zvládania stresu spojeného so starostlivosťou o človeka s demenciou, ako aj predstavenie podporných skupín.

 

Počas dňa otvorených dverí chce centrum vyzdvihnúť potrebu venovať sa problematike demencie a upozorniť návštevníkov, že možnosť odstrániť alebo zmierniť postup Alzheimerovej choroby závisí od včas stanovenej diagnózy a následnej terapie. „Každý z nás má rodičov, starých rodičov alebo iných príbuzných, ktorí, ak ochorejú, budú potrebovať našu opateru. Preto by sa o toto ochorenie mali zaujímať aj tí mladší,“ dodala riaditeľka Centra MEMORY Mária Čunderlíková.

 

Počas celosvetovej kampane Týždeň mozgu sa v 61 krajinách sveta budú konať osvetové podujatia na tému mozog, jeho činnosť, výkonnosť, fungovanie, ale aj zlyhávanie. Slovensko sa do kampane zapája pod zastrešením Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti po desiaty raz. Práve téma nárastu výskytu demencií v populácii je ústrednou témou kampane.

 

Alzheimerovou chorobou a príbuznými demenciami trpí v Európe 7,3 milióna ľudí. Medzi najčastejšie príznaky Alzheimerovej choroby patrí zhoršovanie pamäti, ktoré narušuje schopnosť plniť jednoduché úlohy každodenného života, časté opakovanie otázok, zmeny nálad a správania, zlá orientácia v známom prostredí či časová dezorientácia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona