Rozmaznaný monarcha: Bývalému belgickému kráľovi nestačí 920-tisíc ročne

NETKY.SK • 7 November 2013, 15:18 • 2 min
Rozmaznaný monarcha: Bývalému belgickému kráľovi nestačí 920-tisíc ročne

BRUSEL – Bývalý belgický kráľ Albert II., ktorý abdikoval v júli, považuje svoju štátnu penziu v sume vyše 920 000 eur ročne za nedostatočnú a požaduje jej zvýšenie.

slovakia

left justify in out

Až do rezignácie dostával kráľ od štátu 11,5 milióna eur ročne na chod kráľovskej domácnosti. Po zdanení teraz Albert dostáva 700 000 eur za rok a má k dispozícii tím desiatich pomocníkov. “Nezachovali sa k nemu ako očakával,” napísal denník Le Soir, ktorý citoval nemenovaný zdroj blízky kráľovskej rodine. Bývalý monarcha je podľa neho “veľmi nespokojný a na svoju situáciu sa sťažuje”, keďže si nie je schopný udržať svoj doterajší štandard.

Do úvahy prichádza niekoľko riešení. Vláda by napríklad mohla prevziať náklady za jeho oficiálnu rezidenciu alebo armáda by mohla platiť za údržbu jeho luxusnej jachty, ktorá má hodnotu až 4,6 milióna eur. Albert podľa denníka lobuje za vyššiu apanáž priamo u vlády, v súčasnej ekonomickej recesii je však úspech jeho snáh len veľmi málo pravdepodobný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies