Rozlúčte sa so zarosenými oknami

NETKY.SK • 12 November 2016, 15:41 • 2 min
Rozlúčte sa so zarosenými oknami

BRATISLAVA - Vonku sa ochladí, nastane vykurovacie obdobie a začnú sa rosiť okná. Príčinou rosenia okien je teplota vzduchu. Platí, že zvyšovaním teploty vzduchu sa zvyšuje aj jeho vlhkosť.

slovakia

left justify in out

Do toho prenikne studený vzduch a nastane kondenzácia pary. To sa stáva pri starých a netesniacich oknách. Na nových oknách by sa para nemala objavovať, no závisí to aj od typu okien a počtu komôr. Ak sa na vnútornej strane okien, tzn. na zasklení, rámoch alebo na oboch, zráža v chladom období rosa, je to jasné znamenie, že vlhkosť vnútorného vzduchu je príliš veľká a povrch, ktorý sa rosí, je príliš chladný. V žiadnom prípade to neignorujte, pretože vlhkosť spôsobuje a podnecuje vznik plesní.  

 

Prevenciou je starostlivé vykurovanie v kombinácii s dôsledným vetraním. Len vykurovanie samotné nestačí, pretože vetraním sa vlhší vzduch v interiéri nahradí suchším z vonkajšieho prostredia.

 

Všetky priestory bytu či domu treba vyhrievať rovnomerne a je nutné dbať na to, aby rozdiel teplôt v nočných hodinách nebol viac ako 5 °C.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies