Rozlúčku s Čáslavskou usporiada olympijský výbor v Národnom divadle

NETKY.SK • 2 September 2016, 11:44 • 2 min
Rozlúčku s Čáslavskou usporiada olympijský výbor v Národnom divadle

PRAHA - Poslednú rozlúčku s legendárnou gymnastkou Věrou Čáslavskou usporiada Český olympijský výbor (ČOV). Pocta slávnej športovkyni sa uskutoční v pondelok 12. septembra v pražskom Národnom divadle. Ako informoval portál idnes.cz, na prianie rodiny nepôjde o pohreb, ale o rozlúčku.

slovakia

left justify in out

Štátny pohreb odmietla rodina, taký obrad by si skromná gymnastka nikdy nepriala. Syn Martin a dcéra Radka sa vo štvrtok dohodli s predsedou ČOV Jiřím Kejvalom, že rozlúčka sa uskutoční v réžii olympijského výboru.

 

Čáslavská zomrela v utorok večer vo veku 74 rokov. Od vlaňajšieho mája bojovala s rakovinou pankreasu a podstúpila odvtedy aj niekoľko operácií. Štvornásobná majsterka sveta pre zhoršujúci sa zdravotný stav neodcestovala ani na OH do Ria de Janeira.

 

Věra Čáslavská získala na OH v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 sedem zlatých medailí. Bola štvornásobnou majsterkou sveta, jedenásťnásobnou majsterkou Európy a štvornásobnou Športovkyňou roka Československa.

 

Po auguste 1968 ju kvôli jej postojom k invázii vojsk Varšavskej zmluvy vylúčili z telovýchovnej organizácie. Po udalostiach podpísala manifest 2000 slov, pred odletom na OH vyhlásila: "Obetovala by som všetky svoje doterajšie medaily za tohtoročné víťazstvo. Lebo nebojujem za seba, ale za nás všetkých. A naši ľudia si zaslúžia víťazstvo."

 

Neskôr sa venovala trénovaniu, v Prahe a Mexiku vychovávala mladé adeptky športovej gymnastiky. V rokoch 1990 - 1996 bola predsedkyňou Československého olympijského výboru a v rokoch 1995 - 2001 takisto členkou Medzinárodného olympijského výboru. V roku 2014 ju prijali za čestnú členku Slovenského olympijského výboru (SOV).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies