Rozlúčku pápeža nebudú sprevádzať žiadne obrady či protokolárne akty

NETKY.SK • 28 Február 2013, 12:28 • 2 min
Rozlúčku pápeža nebudú sprevádzať žiadne obrady či protokolárne akty

Rozlúčku pápeža nebudú sprevádzať žiadne obrady či protokolárne akty - Politika Pápež Benedikt XVI. sa dnes dopoludnia vo Vatikáne na súkromnom stretnutí v Sále sv.

slovakia

left justify in out

img

Pápež Benedikt XVI. sa dnes dopoludnia vo Vatikáne na súkromnom stretnutí v Sále sv. Klementa v Apoštolskom paláci rozlúči s kardinálmi a stiahne sa do ústrania, aby "skrytý od sveta" dožil svoj život, píše dnes agentúra Reuters. 

V súlade s jeho skromnosťou dnešnú pápežskú rezignáciu, prvú za posledných 600 rokov, ktorou sa skončí takmer osemročné pôsobenie na čele najväčšej svetovej cirkvi, nebudú sprevádzať žiadne obrady či protokolárne akty.

V skupine kardinálov, ktorých dnes prijme na rozlúčkovej audiencii, budú aj budúci volitelia nového pápeža. 

Vzhľadom na to, že Benedikt uvádza, že hlavnou motiváciou pre jeho rezignáciu bolo ubúdanie fyzických síl s pribúdajúcim vekom, možno podľa CNS očakávať, že kardináli zvolia mladšieho člena kolégia kardinálov. 

Ako informuje Catholic News Service (CNS), priemerný vek účastníkov konkláve bude však tentoraz o niečo vyšší ako v roku 2005, keď bol za pápeža zvolený vtedy 78-ročný kardinál Joseph Ratzinger. 

Do konkláve, ktoré sa bude konať tradične v Sixtínskej kaplnke, sú povolaní vstúpiť len kardináli mladší ako 80 rokov. Priemerný vek skupiny 117 kardinálov nastávajúceho konkláve, ktorí spĺňajú túto podmienku, je 71 rokov a 11 mesiacov. Volitelia Benedikta XVI. mali v priemere 71 rokov a sedem mesiacov, kým poľského kardinála Karola Wojtylu v roku 1978 zvolil kardinálsky zbor s priemerným vekom 67 rokov, píše CNS.

Medzi kardinálmi, ktorí budú voliť nástupcu Benedikta XVI., je len päť päťdesiatnikov, 38 šesťdesiatnikov a 74 sedemdesiatnikov.

Najstarší a najmladší

Najstarším účastníkom konkláve bude kardinál Walter Kasper, ktorý síce k dnešnému dňu má 79 rokov, ale 80. narodeniny oslávi 5. marca. 

Najmladším kardinálom-voliteľom by mal byť 53-ročný indický kardinál Baselios Cleemis Thottunkal, arcibiskup sýrsko-malankarskej katolíckej cirkvi. V konkláve budú zasadať aj ďalší traja kardináli z katolíckych cirkví východného rítu. 

Medzi kardinálmi je 43 percent takých, ktorých kreoval blahoslavený pápež Ján Pavol II. a ktorí sa teda zúčastnili aj na voľbe dnes odstupujúceho pápeža pred ôsmimi rokmi. Zvyšných 57 percent vymenoval Benedikt XVI.

V súvislosti so škandálom Vatileaks je pre pozorovateľov zaujímavá aj informácia, že 35 percent z účastníkov budúceho konkláve pracuje alebo do odchodu na dôchodok pracovalo v rámci Rímskej kúrie. V konkláve v roku 2005 ich bolo 24 percent. 

Európskych kardinálov je viac

Väčšina kardinálov pôsobí na čele arcidiecéz v rôznych častiach sveta. Ako uvádza CNS, 117 kardinálov, potenciálnych voliteľov, pochádza spolu z 50 krajín sveta. Nadpolovičnú prevahu - 52 percent - majú Európania. ďalších 16 percent pripadá na predstaviteľov Latinskej Ameriky, 12 percent na zástupcov USA a Kanady, po 11 percent na Afriku a Áziu. Austráliu a južné Tichomorie zastupuje len jediný kardinál - George Pell zo Sydney.

Pokiaľ ide o zastúpenie krajín, v porovnaní so situáciou spred ôsmich rokov upevnilo svoju pozíciu Taliansko - v konkláve bude 28 talianskych kardinálov, čo je o osem viac než v roku 2005 a o dvoch viac ako v roku 1978. Očakáva sa, že zo Spojených štátov príde na konkláve 11 voliteľov, z Nemecka šiesti, zo Španielska, Brazílie a Indie po päť kardinálov. Francúzsko a Poľsko budú mať štyroch elektorov a Mexiko a Kanada po troch. 

Medzi kardinálmi v konkláve, ktoré bude voliť nového pápeža, bude 19 členov mníšskych reholí, čo je 16 percent kardinálov-voliteľov, pričom sú medzi nimi štyria saleziáni, traja františkáni a dvaja jezuiti. 

Kardináli-volitelia sa pravdepodobne stretnú v piatok

Podľa agentúry Reuters by sa kardináli-volitelia mali prvýkrát stretnúť v piatok, aby rozhodli o dátume začiatku konkláve, keďže pápež Benedikt XVI. im dal túto právomoc zmenou kánonického práva formou vydania tzv. motu proprio. Keby tak neurobil, museli by so začiatkom konkláve čakať 15 až 20 dní od jeho rezignácie. Podľa kuloárnych informácií Vatikán by uvítal zvolenie Benediktovho nástupcu do polovice marca, aby sa mohol nový pápež zúčastniť na slávení najvýznamnejšieho sviatku katolíckej cirkvi - Veľkej noci.

Očakáva sa, že rozhodnutie o novom pápežovi padne rýchlo. Benedikt XVI. bol zvolený po dvoch dňoch konkláve a konkláve, z ktorého vzišiel Ján Pavol II., trvalo tri dni. 

Aj keď oficiálne sa nespomínajú žiadne mená favoritov a nevedie sa ani žiadna kampaň, špekuluje sa, že Benediktovým nástupcom by sa mohol stať napr. Brazílčan Odilo Scherer, Kanaďan Marc Ouellet, Ghanančan Peter Turkson, Talian Angelo Scola či Američan Timothy Dolan.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona